Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) - Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamni�ka Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Mladinski center Šoštanj
15.03.2004, Tjaša Rehar, 3409 ogledov, 0 komentarjev 

OKROGLA MIZA - Mladinski center Šoštanj 

V petek zvečer je bila v preddverju Kulturnega doma Šoštanj okrogla miza na temo: Izgradnja – ne samo fizično, temveč tudi organizacijsko – Mladinskega centra (MC) Šoštanj. Okroglo mizo je organizirala Komisija za mladinska vprašanja Občine Šoštanj, ki je bila ustanovljena s strani župana Občine Šoštanj na pobudo Davorina Tonklija, sedaj predsednika te komisije. Ta večer je bil prvi večji javni korak k realizaciji MC Šoštanj.

Znana je lokacija MC Šoštanj, ki bo na šoštanjskem letnem bazenu. Interes za ta prostor je imelo sicer več društev, predvsem Turistično olepševalno društvo Šoštanj (TOD), ki je prav na bazenu organiziralo nekaj odmevnih prireditev (Vinska trgatev, pustovanje), prostor ob bazenu, prekrit s šotorom, pa se je med Šoštanjčani že dodobra prijel kot prireditveni prostor. Ta prostor je sicer v lasti Občine Šoštanj. Prav s posredovanjem Občine pa se je našla kompromisna rešitev, ki ustreza vsem: mladim, TOD, predvsem pa je v korist vsem prebivalcem občine Šoštanj, saj bo priljubljen prireditveni prostor ostal, takšen kot je, svoj prostor – pomaknjen nekoliko bolj »pod bazen« – pa bodo dobili tudi mladi. Seveda bo potrebno vložiti nekaj dela, predvsem pa zapreti prehod med bazenom in spodnjim delom.

»Zelo sem vesela, da se je našla kompromisna rešitev, s katero smo lahko vsi zadovoljni. Občina Šoštanj je zainteresirana za nastanek MC in ga tudi podpiramo, to smo pokazali že z zagotovitvijo sredstev v proračunu. Mladi bodo s tem dobili, kar zahtevajo – »Dejte nam plac«. Na Občini pa si želimo videti še program MC, kakšne vsebine se bodo notri dogajale. Želimo ideje mladih, ki jih bomo nato pomagali udejanjiti,« je na okrogli mizi povedala direktorica občinske uprave Mirjam Povh.

Na petkovi okrogli mizi je bila predstavljena raziskava, ki jo je naredila in predstavila Mojca Katič, finančno pa podprla Občina Šoštanj, v zvezi s potrebami in željami mladih glede mladinskega centra Šoštanj.

  • V raziskavi je sodelovalo 100 mladih Občine Šoštanj, vanjo pa je bilo vključenih tudi 38 odraslih, ki so povedali, kaj oni pričakujejo od MC.
  • Mladi si tako želijo: družabne dogodke (praznovanje novega leta, brucovanje, pustovanje, glasbo, ples, čajnico, piknike, športne dogodke), prostor za druženje, koncerte, ogled filmov, uporabo računalnika z internetom, informiranje o dogajanju za mlade, pomoč in svetovanje, organiziranje športnih dogodkov, rekreacije, sejem rabljenih učbenikov tečaje…
  • Za mlade pa si odrasli želijo podobnih vsebin, le da si odrasli želijo več gledaliških predstav, potopisov, literarnih večerov…

Predstavljen je bil tudi arhitekturni idejni projekt MC Šoštanj, ki ga je predstavil in izdelal Bojan Pavšek. Projekt bo sicer treba nekoliko prilagoditi, glede na to da se bo prostor prestavil bolj v »notranjost bazena«. Površinsko s to prestavitvijo niso mladi nič prikrajšani. Projekt predvideva del s pisarnami in nekakšno sejno sobo v enem delu, v drugem pa večji prostor za druženje, kjer bodo možne tudi prireditve, kjer bo tudi oder… Predvidena je tudi t. i. e-točka – soba z računalniki z internetom in tudi bralni kotiček.

Sledila je okrogla miza, na kateri je predsednik mladinske komisije Davorin Tonkli pozval vsa društva, vse mlade k sodelovanju in dajanju konkretnih idej za program MC Šoštanj. Svojo pomoč in sodelovanje je že ponudil Mladinski odsek Planinskega društva Šoštanj; obljubili so pomoč v obliki organizacije planinskih izletov in tudi pomoč pri delovnih akcijah.

Pomoč mladim je obljubil tudi predsednik TOD Peter Radoja, ki je poudaril, da bo največja naloga MC pridobiti na svojo stran tudi na rob odrinjeno mladino, da postane MC res prostor, kjer se bodo družili vsi mladi, saj, kot je pudaril Radoja, obstaja sedaj v Šoštanju zelo pereč problem ločevanja mladih (glede na starost, izgled, etnično pripadnost…).

Svoje izkušnje v zvezi z delovanjem MC pa je predstavil tudi direktor MC iz sosednjega Velenja Aleš Ojsteršek.

Tonkli je za konec še poudaril, da želijo mlade privabiti v MC že čimprej, že na nižji stopnji osnovne šole, in sicer na način, da se tam srečujejo v obliki raznih obšolskih dejavnosti, kot so taborniki, planinci in podobno. »Ko se bodo enkrat navadili tega prostora, se bodo vanj vračali, tudi v sedmem, osmem razredu in kasneje,« upa Tonkli.

Na Občini Šoštanj pa nekoliko z obžalovanjem ugotavljamo, da na okrogli mizi, ki jo je sklicala mladinska komisija, ni bilo tistih, katerim je vsa zadeva namenjena – mladih. Bilo jih je zelo malo. So pa tisti, ki so prišli, pokazali, da znajo poskrbeti za zabavo, saj sta po koncu dva izmed njih prijela v roke kitaro in saksofon ter zabavala prisotne s prijetno glasbo.

  Tjaša Rehar
  Referent za odnose z javnostmi


Predstavitev raziskave o željah in potrebah mladih v Šoštanju

Forum o Mladinskem centru Šoštanj na Portalu Šoštanj.info


 
Povečaj Povečaj
   
 
Omenjene organizacije:
OBČINA ŠOŠTANJ
TODŠ
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ
RPG
 
Omenjene osebe:
Bojan Pavšek
Peter Radoja


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (22.08.)
 
22.08.1956  Zgodilo se je … 22. velikega srpana 1956
22. avgusta leta 1956 je skupščina Občinskega ljudskega odbora Šoštanj izglasovala ustanovitev nižje državne glasbene šole Velenje, ki je pred tem tri leta delovala v okviru velenjske Svobode.
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -