Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Članki:
01.06 - 30.06.2019
Izposojna razstava
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
24.06.2019 ob 18:00 uri
Dan državnosti z ansamblom Banovšek in Čaga Boysi
24.06.2019 ob 19:30 uri
Slavnostna prireditev ob dnevu državnosti in krajevnem prazniku
24.06.2019 ob 20:00 uri
Jajčerija pod Jazbeškim kozolcem

 Športne prireditve
22.06 - 23.06.2019
[planinstvo] Planinski izlet v Krške Alpe (Avstrija)
25.06.2019
[planinstvo] Planinski pohod po Ravenski planinski poti (710m)
27.06 - 30.06.2019
[planinstvo] 13. družinski planinski tabor
06.07.2019
[planinstvo] Skupna akcija šaleških PD - Storžič (2132m) - tri ture različnih težavnosti
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

V Tešu veseli odločitve vlade
19.03.2010, Franc Kramer, 2617 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

VEČER, 19.3.2010:

V Tešu veseli odločitve vlade

"Ne dvomim, da bi bil blok 6 oktobra 2014 v omrežju!" pravi Uroš Rotnik, direktor Teša

"V Tešu smo veseli in ponosni na tako odločitev vlade!" nam je včeraj dejal direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik. In ob tem zagotovil, da bodo še naprej uresničevali njihovo poslanstvo, to je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo, še naprej si bodo tudi prizadevali za izpeljavo bloka 6 v takih terminskih rokih, kot jim ga je zaupal lastnik, posredno pa tudi vlada. "Ne dvomim, da blok 6 ne bi bil oktobra 2014 v omrežju!"

Rotnik nam je včeraj zagotovil, da za zdaj ni zaznati nikakršnih težav pri izvajanju tega projekta. "Pohvaliti moram celotno ekipo Teša in Holdinga Slovenske elektrarne, da dobro in učinkovito peljejo in spremljajo ta projekt. Vse delamo po terminskem planu, tudi plačila po zaslugi HSE tečejo dobro. Glede na to, da delamo vse po planu v teh težkih časih, ne dvomim, da ne bi bil projekt pravočasno končan in blok 6 oktobra 2014 v omrežju."

In kaj meni o "zahtevi" vlade, naj glede na spremenjene razmere na svetovnem trgu poskušajo doseči nižje cene investicijske opreme? "Vsak dobri gospodarstvenik si želi izpeljati investicije s čim nižjo ceno. Tudi mi bomo naredili vse, da bo ta investicijska vrednost čim nižja. Ceno opreme bomo poskušali znova znižati, čeprav smo jo že lani znižali za 200 milijonov evrov."

O vnovičnih očitkih nekaterih o ekonomski in ekološki sprejemljivosti projekta blok 6 pa je Rotnik dejal, da je zanimivo, da se taki očitki pojavijo vedno ob dneh, ko se sprejemajo kakšne odločitve. Kot je dejal, pri tem ne gre vedno za željo ali skrb za okolje. "Tako kot mi skrbimo za okolje in znižujemo emisije, ne dela mnogo drugih. Žal se mi zdi, da dostikrat prevlada logika prodajalcev električne energije, kajti prodajalci, ki imajo dosti ugodno električno energijo, z blokom 6 izgubijo svojo konkurenčno prednost. S tem namreč Holding pridobi električno energijo z nižjo ceno in je bolj konkurenčen tistim, ki imajo zdaj vnaprej dane boljše možnosti."

FRANC KRAMER


VEČER, 19.3.2010:

"Kisla" vladna podpora gradnji TEŠ 6

Vlada je poslovodstvu HSE naložila, naj glede na spremenjene razmere na svetovnem trgu investicijske opreme pri dobavitelju Alstomu doseže znižanje pogodbenih cen

Naložba v šesti, nadomestni blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) pač teče, vlada se je samo seznanila z do zdaj opravljenimi dejanji, je dejal gospodarski minister Matej Lahovnik, predsednik vlade Borut Pahor pa že pred tem, da je vlada sprejela dobro rešitev, "po mojem mnenju tudi edino možno v tem trenutku". Dodal je, da bodo potrebni ukrepi, da bi bila zanesljivost odločitve bolj predvidljiva, kot so bile odločitve doslej.

Lahovnik je opozoril, da je drugi blok TEŠ prenehal obratovati predlani, da bo letos prenehal obratovati prvi blok, leta 2014 tretji in leta 2014 četrti, "kar pomeni, da je bila odločitev o gradnji nadomestnega bloka in pogodbe, podpisane junija 2008, že sprejeta in se je vlada le seznanila z nekaterimi opravljenimi dejanji". Vlada je nosilcu posla, poslovodstvu Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), naložila, naj glede na spremenjene razmere na svetovnem trgu investicijske opreme pri dobavitelju Alstomu doseže znižanje pogodbenih cen in jo o tem pisno obvesti, o poteku naložbe v TEŠ 6 pa vladi četrtletno poroča.

Vlada od poslovodstva HSE tudi terja, da zagotovi večjo učinkovitost in preglednost upravljanja družb v skupini HSE in o sklepih v treh mesecih poroča vladi. Prav tako je vlada naložila poslovodstvu in nadzornemu svetu HSE, da v treh mesecih pripravi spremenjeni razvojni načrt skupine s pogledom do leta 2020. Na seji vlade, ki je v tem primeru hkrati skupščina HSE, sta sodelovala tudi predsednik uprave HSE Borut Meh in predsednik nadzornikov.

Minister je večkrat ponovil, da je bila pogodba sklenjena junija predlani in da naložba v gradnjo 600-megavatnega bloka pač teče. Spregovoril je tudi o konkurenčni klavzuli, ki jo je zahteval, pa so mu iz TEŠ-a pojasnili, da so pri podpisu pogodbe sledili mednarodni trgovinski zbornici, a tudi pravniki, ki jih je povprašal za mnenje, so mu pojasnili, da je razlika, ko gre za premično in nepremično premoženje. Pa še, da je pod določenimi pogoji možna tudi razveljavitev pogodbe.

Nova tehnologija, ki jo bodo uporabili pri gradnji nadomestnega bloka, bo zmanjšala izpuste plinov v okolje in tudi zato je naložbo podprlo prebivalstvo v šaleški dolini, je dejal Lahovnik. Ekološko, kljub pomislekom nekaterih okoljskih organizacij in društev, naložba pomeni korak naprej. Na vprašanje, koliko bi naložba stala, je odgovoril, naj povprašamo HSE in TEŠ.

IVAN VIDIC


VEČER, 19.3.2010:

Samo seznanitev

Kocka ni padla niti ni vlada včeraj prižgala zelene luči za gradnjo bloka 6 šoštanjske termoelektrarne! Za nekatere čudno, za druge logično. Gradnja tega 600-megavatnega bloka je že v teku, oprema naročena, Teš oziroma Holding Slovenske elektrarne sta izvajalcu že nakazala okoli 150 milijonov evrov; sklep o gradnji pa je tudi bil dejansko sprejet že pred leti. Mnogi so kljub temu pričakovali, da bo za usodo bloka 6 včerajšnja seja vlade prelomna. Tako težo je seji "naložil" sam predsednik vlade. Najprej po seji strateškega sveta za energetiko, na katerem niso "potrdili" projekta, premier je dokončno odločitev prestavili na jesen, ko naj bi pridobil še dodatne informacije; nato v zadnjih dneh, ko je odločitev z jeseni premaknil na pomlad, na včerajšnjo sejo. A ob dejstvu, ki so ga investitorji večkrat ponavljali, da je bil uradni sklep o naložbi že sprejet, in ob očitni gradnji ter plačilih vladi seveda ni preostalo drugega, kot da se o gradnji le seznani. Vodstvu HSE in Teša pa je naložila nekaj "domačih nalog" pri izvajanju tega več kot 1,1 milijarde evrov vrednega projekta. Med temi je tudi ta, da vodstvo Teša s pogajanji doseže še nižjo ceno za opremo. Čeprav so jo lani že oklestili za 200 milijonov evrov.

Da so nekateri do včerajšnje seje vlade vendarle pričakovali, da dokončne odločitve še ni ali so si to vsaj želeli, kažejo aktivnosti nekaterih okoljevarstvenikov in drugih, ki gradnji nasprotujejo. Od "tik pred zdajci" pisem predsedniku vlade do objave argumentov proti bloku 6 v nekaterih medijih. Treba je namreč priznati, da je javnost ob tem projektu res razdeljena. Eni zaradi domnevno sporne ekološke naložbe, ki ne sodi v sedanji brezogljični čas, drugi zato, ker še vedno dvomijo o "neškodljivosti" pogodbe, tretji dvomijo, da bodo v tem bloku res pridobivali elektriko po tako nizki ceni, kot to naložbeniki predstavljajo zdaj, mnoge moti preprosto visoka cena naložbe.

Če zdaj še bolj velja, da poti nazaj ni več, je pred vodstvom HSE in Teš naloga, da res dokažejo, da nikoli ni bilo vzroka, da bi se glede te naložbe premislili. Za nekatere v Sloveniji je najpomembnejša stabilna oskrba z elektriko po sprejemljivi ceni, za druge, da pogodba nima "lukenj", za okoljevarstvenike res čim manjši negativni vpliv na okolje. Pri tem še posebno ne bi bili radi razočarani Šoštanjčani, ki zdaj gradnjo "svojega bloka" skoraj soglasno podpirajo.

FRANC KRAMER


 
 
Omenjene organizacije:
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (16.06.)
 
16.06.1913  Zgodilo se je … 16. rožnika leta 1913
V liberalnem časopisu Slovenski narod je bil objavljen zanimiv članek iz Šoštanja.
 
 
16.06.1890  Zgodilo se je … 16. rožnika leta 1890
Mnogi prebivalci Šaleške doline smo še vedno prepričani, da je dolina kljub hudi industrializaciji in urbanizaciji, ki jo je le-ta doživela po drugi svetovni vojni, še vedno lepa, še vedno dolina na katero smo lahko ponosni in dolina v kateri je lepo in v
 
 
16.06.1966  Planinski dogodki
Po sklepu Občnih zborov PD Šoštanj in PD Velenje je bil ustanovljen Šaleški alpinistični odsek (ŠAO).
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -