Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Pikin festival 2006
11.09.2006 Barbara Pokorny, 2913 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
V Velenju potekajo še zadnje priprave na največji slovenski otroški festival, katerega glavna zvezda je pegasta in razigrana deklica Pika Nogavička. Letošnji Pikin festival, ki ga skupaj pripravljajo Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje in Mestna občina Velenje, bo že sedemnajsti po vrsti, potekal pa bo med 24. in 30 septembrom. Rdeča nit ...
 

Pika letos v deželi ugank

Velenje – V Velenju potekajo še zadnje priprave na največji slovenski otroški festival, katerega glavna zvezda je pegasta in razigrana deklica Pika Nogavička. Letošnji Pikin festival, ki ga skupaj pripravljajo Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje in Mestna občina Velenje, bo že sedemnajsti po vrsti, potekal pa bo med 24. in 30 septembrom. Rdeča nit letošnjih dogajanj bodo uganke, častna pokroviteljica festivala pa priljubljena in uspešna plesna koreografinja Mojca Horvat.

Osrednje prizorišče festivala bo tudi letos v turistično-rekreacijskem centru ob Velenjskem jezeru, kjer bo Pika v nedeljo, 24. septembra, svečano odprla 17. festival, v naslednjem tednu pa na TRC Jezero - po napovedih organizatorjev - pričakala več kot 70.000 obiskovalcev. Le-ti bodo lahko vse dneve festivala ustvarjali v več kot 100 Pikinih delavnicah, obiskali Pikino knjižno menjalnico in tabor, se razvedrili v Pikinem zabavišču, poskusili Pikine palačinke in druge dobrote v Pikinih kavarnah in restavracijah, obiskali Pikin banko, pošto in sejem ter se pridružili vsakodnevni Pikini čajanki.

V središču mesta bo od ponedeljka do petka na štirih Pikinih odrih na ogled kar 33 predstav. Na Velikem Pikinem odru, ki bo letos zaradi obnove velenjskega kulturnega doma gostoval v dvorani hotela Paka, bodo na ogled predstave Kakor napravi stari, je zmeraj prav (Gledališče za otroke in mlade Ljubljana), Brat je, škrat je, tat je (Šentjakobsko gledališče Ljubljana), Miškolin (Mini teater Ljubljana), Najboljši par (Društvo Muzikalček) in Nerodna Avguština (Studio Anima Medvode). Na Malem Pikinem odru v dvorani velenjske glasbene šole bodo potekale plesne predstave Slončkov rojstni dan (Plesni teater Velenje), Vila Čira Čara (Plesni forum Celje), Krava v cirkusu (Plesni forum Celje), Gremo skupaj (Romana Krajnčan in plesni klub Miki) in Lovec Jago (Plesni teater Velenje). V dvorani mladinskega centra se bodo na Pikinem pravljičnem odru zvrstile predstave Medvedek Pu (Gledališka skupina OŠ Luisa Adamiča Grosuplje), Volk in kozlički (KD Gledališče na vrvici Nova Gorica), Picko in Packo (Kulturni zavod Kult), Zakaj je Pika šla v šolo (Marjan Marinšek in Tanja Postružnik) ter Kozlovska sodba v Višnji Gori (Gledališka skupina OŠ Griže – Tampatu). Na Pikinem lutkovnem odru v dvorani Centra Nova pa se bo s predstavo O ljudeh, živalih in kamnih predstavilo Lutkovno gledališče Velenje.

Organizatorji festivala bodo v središču mesta pripravili kar sedem Pikinih razstav. V avli mestne občine bo na ogled fotografska razstava »16 Pikinih festivalov«, v mladinskem centru pa intermedijsko-prostorsko postavitev »Voda je tekočina brez barve in okusa«, avtorja Robija Klančnika. Na Velenjskem gradu ter v izložbah Mladinske knjige in Kulturnice bo Marjan Marinšek postavil razstave o Rdeči kapici, Piki Nogavički, Ostržku ter delih H. C. Andersena. V razstavišču Knjižnice Velenje pa bo na ogled razstava o življenju in delu častne pokroviteljice letošnjega festivala Mojce Horvat. Mojca Horvat bo festival obiskala v četrtek, ko ji bodo organizatorji na kulturnem večeru podelili tudi plaketo Pikine ambasadorke. Žal napovedane premiere otroškega muzikala Martin Krpan, ki naj bi bila na sporedu v okviru letošnjega festivala, organizatorji zaradi obnove kulturnega doma niso mogli uvrstiti v program. Zagotovo pa si bodo Velenjčani in drugi ljubitelji plesa to predstavo Mojce Horvat v velenjskem domu kulture lahko ogledali do konca leta.

Ponovno pa bo v okviru festivala zaživel Pikin kino. Mestna občina Velenje namreč dan pred odprtjem festivala pripravlja Pikin filmski maraton. V dvorani velenjskega hotela Paka si bodo lahko ljubitelji filmov v soboto, 23. septembra, ogledali kar pet predstav. Prav ta dan pa bo Pika pripravila tudi planinski pohod, ki se bo začel in zaključil v Šaleku.

Del festivala bo tudi letos obarvan človekoljubno. Kovance, ki jih bodo organizatorji zbrali v okviru akcije Novo sonce – Pika pomaga, bodo namenili v humanitarni sklad Zveze prijateljev mladine Slovenije za pomoč otrokom in družinam v stiskah. Tudi letos pa bo festival nadaljeval prijateljsko sodelovanje z osnovnošolci in njihovimi spremljevalci iz Sarajeva, s katerimi sodelujejo že od leta 1996. Med gosti festivala bodo letos tudi umetniki iz partnerskih mest Velenja.

Zaključni dan Pikinega festivala je vedno najbolj živahen. Pika obljublja, da bo tudi letos tako. V soboto, 30. septembra, bo na TRC Jezero pripravila še več ustvarjalnih delavnic in razstav na prostem, v goste povabila glasbenike, plesalce, čarovnike in poskrbela za veliko presenečenj. Ta dan bo na Velenjskem jezeru potekala tudi Pikina jadralna regata v razredu optimist, v velenjski glasbeni šoli v središču mesta pa državna revija otroških plesnih skupin Pika miga 2006. Na zaključni svečanosti Pikinega festivala bodo organizatorji podelili najvišja festivalska priznanja – Zlate pike. Prejeli jih bodo izvajalci najboljše festivalske predstave po izboru Pikine žirije, zmagovalec Pikine jadralne regate ter zmagovalec literarnega natečaja z naslovom »Moja uganka«, v katerem lahko sodelujejo vsi slovenski osnovnošolci od 5. do 9. razreda.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (21.07.)
 
21.07.1976  Zgodilo se je ... 21. malega srpana 1976
21. julija leta 1976 so Šoštanjčani dobili nov zdravstveni dom;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -