Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
01.05 - 31.05.2019
Razstava Grafiti
01.05 - 31.05.2019
Razstava Pomlad v vrtcu
22.05 - 22.05.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence
23.05 - 23.05.2019
Govorim in pišem slovensko, delavnica osnov slovenskega jezika za priseljence
23.05.2019 ob 17:00 uri
Pravljična meditacija za otroke z Janjo in medvedkom Tapkom

 Športne prireditve
20.05 - 20.05.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
25.05.2019
[planinstvo] Planinski izlet na Kriško goro (1471m) in Tolsti vrh (1715m)
27.05 - 27.05.2019
[rekreacija] Pohod za zdravje - generacije v gibanju
01.06.2019
[planinstvo] Planinski izlet po poteh 1. svetovne vojne KLUŽE - ROMBON - ČUKLA - BOVEC
09.06.2019
[planinstvo] Turno kolesarjenje: Šmihel nad Mozirjem (712m) - Konečka planina (1210m) - Dom na Smrekovcu (1377m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

15. tradicionalno srečanje veteranov in častnikov v Lajšah
19.09.2006 Zdenko Zajc, 2475 ogledov, 0 komentarjev 
Na letališču v Lajšah pri Šoštanju je v soboto, 16. septembra potekalo tradicionalno že petnajsto srečanje Območnih združenj zveze častnikov, podčastnikov in veteranov vojne za Slovenijo Velenje. Združenji združujeta preko 350 častnikov in podčastnikov ter 650 veteranov ...
 

15. tradicionalno srečanje veteranov in častnikov  v Lajšah

Na letališču v Lajšah pri Šoštanju je v soboto, 16. septembra potekalo tradicionalno že petnajsto  srečanje Območnih združenj zveze častnikov, podčastnikov in veteranov vojne za Slovenijo Velenje. Združenji združujeta preko 350 častnikov  in podčastnikov ter 650 veteranov  Mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki. Vsakoletni namen srečanja veteranov in častnikov je druženje, preverjanje znanj ravnanja z lahkim orožjem in ohranjanje spomina na obdobje osamosvojitvene vojne, v kateri so člani obeh organizacij prispevali pomemben delež.

Srečanja se je udeležilo preko 300 udeležencev, družinskih članov in gostov. Udeležili so se ga  tudi predstavniki 20. motoriziranega bataljona in 38. vojaško teritorialnega poveljstva iz Celja, sosednje veteranske organizacije, predstavnik 15. helikopterskega bataljona VL SV polkovnik Gabrijel Možina, predsednik in sekretar Zveze slovenskih častnikov Slovenije g. Miha Butara in Janko Ljubič,   poseben pozdrav na prireditvi, ki jo je povezoval Drago Seme, pa je bil namenjen prvima pilotoma slovenske vojske Jožetu Kalanu in Bogu Šuštarju ter  družinam iz šaleške doline, ki so v času pred osamosvojitvijo, na tajnih lokacijah hranili orožje in strelivo za potrebe TO. 

Udeležence  je nagovoril predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Velenje g. Zdenko Slatnar:  »Današnje srečanje je zagotovo več pomensko, zlasti pomembno je negovanje tradicije in ohranjanje spomina. Zagotovo je ena od dolžnosti nas vseh danes tukaj zbranih, da dogodki iz leta 1990/91 ne bodo nikoli padli v pozabo, biti moramo ponosni na svoj delež v osamosvojitveni vojni». Slavnostni govornik na srečanju Miha Butara, predsednik Zveze slovenskih častnikov Slovenije je prisotnim obudil spomin na prelomni čas slovenske zgodovine in izjemen pomen projekta Maneverske strukture Narodne zaščite v tem obdobju.

Letošnje srečanje so popestrili tako, da se je  zbranim predstavila poleg 20. MOTB iz Celja, ki je predstavil svoj vozni park (oklepno vozilo Valuk, sanitetno in poveljniško vozilo) in oborožitev »bojenika 21. stoletja«  tudi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje – Izpostava Celje ter nekateri drugi prostovoljni deli sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Uprava RS za ZiR – Izpostava Celje, se je predstavila z bogatim promocijskim materialom in vozilom za Radiološko-biološko-kemijsko izvidovanje ter poveljniškim vozilom Regijskega štaba za civilno zaščito. S svojo bogato opremo,  tehniko, intervencijskimi vozili ter promocijskim materialom, pa so se predstavile tudi regijske prostovoljne enote, ki so del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Tako se je predstavila Gasilska enota s poklicnim jedrom – PGD  Velenje, Jamarska reševalna služba Slovenije - reševalni center  Velenje, Gorska reševalna služba Slovenije – postaja Celje  ter Slovenska potapljaška zveza - reševalna postaja Podvodne reševalne službe Velenje. Inštruktorji - letalci GRS  - Postaja Celje  so na prireditvenem prostoru želeli izvesti še prikaz usposobljenosti slovenske Gorske reševalne službe s prikazano vajo reševanja ponesrečenca s pomočjo vrvne tehnike  ob pomoči posadke helikopterja Slovenske vojske, žal pa je slabo vreme onemogočilo sodelovanje helikopterja 15. Brigade vojnega letalstva.

Idejni nosilec in dolga leta organizator teh srečanj je bil prvi poveljniki 89. OŠTO Velenje, danes žal že pokojni polkovnik Jože Ervin Prislan. V okviru srečanj potekajo tudi tekmovanja v streljanju z malokalibrskim orožjem. V spomin nanj je tekmovanje poimenovano  v »Memorial Jožeta Ervina  Prislana«. Tekmovanja za 4. memorial v streljanju z MK pištolo, ki se je sicer odvijal v deževnem vremenu, a vendar  prijetnem in prijateljskem športnem duhu, se je udeležilo 112 tekmovalcev.  Sledila je razglasitev rezultatov. Pri nežnejšem spolu je prvo mesto zasedla Cvetka Vrabič z 33 osvojenimi krogi, drugo mesto Zlatka Gradišnik z 19 krogi in tretje mesto Vanda Zajc z 18 osvojenimi krogi. Pri moških je prvo meto zasedel Robert Borovnik s 40  krogi, drugi je bil Stane Tajnšek s 37 krogi in tretji Oto Majhenšek s 34 osvojenimi krogi. Najboljši so prejeli spominske kolajne organizatorja – Lajše 2006 ter praktične nagrade. Prehodni pokal 4. memoriala Jožeta Ervina Prislana  je tokrat prejel Robert Borovnik s 40 nastreljenimi krogi.

Predsednik in sekretar  ZSČ Slovenije g. Miha Butara in Janko Ljubič sta v  imenu predsedstva Zveze slovenskih častnikov  srečanje izkoristila za podelitev  priznanj ZSČ zaslužnim članom Obomčnega združenja zveze slovenskih častnikov (OZSČ) Velenje. Pisno priznanje ZSČ so prejeli Marjan Knez (Šmartno ob Paki), Stane Vodovnik (Šmartno ob Paki), Matjaž Klemenčič (Velenje), Breda Rebič (Velenje) in Branko Valič (Šoštanj). Častni znak ZSČ so prejeli Ivan Gaber (Velenje), Marta Krepel (Velenje), Cvetka Vrabič (Velenje) in Zdenko Slatnar (Šoštanj). Plaketo ZSČ so prejeli Alojz Hudarin (Velenje), Marko Kompan (Šoštanj) ter VTV Studio d.o.o.(Velenje). Rudi Ževart  je ob tej priložnosti prejel tudi najvišje priznanje Zveze častnikov Slovenije – zlato plaketo.

Kljub neprijaznemu vremenu je bilo  čutiti med prisotnimi toplino, veselje in prijateljstvo pri obujanju spominov na dogodke izpred petnajstih let, ko so tudi oni brez oklevanja, odločno nastopili proti agresorju, takratni JLA, in branili tisto, kar je rodovom  najsvetejše.

Foto: Dobitniki priznanj Zveze slovenskih častnikov


 
Omenjene organizacije:
OBMOČNO ZDRUŽENJE SLOVENSKIH ČASTNIKOV VELENJE
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -