Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Novi CT - olajšanje za bolnike od avstrijske do hrvaške meje
05.02.2007 Franc Kramer, 1558 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Upam, da bomo v naslednjih mesecih zbrali še več in se vsaj približali cilju, da zberemo polovico vrednosti novega CT aparata," nam je včeraj dejal primarij Janez Poles, direktor bolnišnice Topolšica...
 

Večer, 1.februar 2007

Novi CT - olajšanje za bolnike od avstrijske do hrvaške meje
Z akcijo Za moje zdravje gre - darujem za CT naj bi zbrali vsaj polovico od 1,3 milijona evrov, kolikor stane nov večrezinski CT

"Doslej smo s podpisanimi pogodbami z donatorji in s prispevki posameznikov zbrali deset odstotkov vrednosti naprave, ki jo želimo kupiti. Upam, da bomo v naslednjih mesecih zbrali še več in se vsaj približali cilju, da zberemo polovico vrednosti novega CT aparata," nam je včeraj dejal primarij Janez Poles, direktor bolnišnice Topolšica. V tej bolnišnici so koncem lanskega leta skupaj z Univerzo za III. življenjsko obdobje Velenje in Medobčinsko zvezo društev upokojencev začeli zbirati sredstva za nakup sodobne naprave, ki bi omogočala učinkovitejše zdravljenje, bolnikov pa ne bi bilo več treba pošiljati na slikanja v bolnišnice, ki take aparate že imajo.

"Treba je upoštevati, da pri pljučnih bolnikih naša bolnišnica pokriva široko območje vse od avstrijske do hrvaške meje. Zato z vsega tega območja tudi pričakujemo pomoč za nakup tega CT."

Pomen pri odkrivanju raka

Poles pravi, da je naprava, ki jo želijo kupiti, izredno uporabna za odkrivanje vseh rakastih novotvorb, predvsem zato, ker loči že zelo majhne spremembe do 0,3 milimetra. "Pri nas, ki smo primarno pljučna ustanova, je to še toliko bolj pomembno. Zdaj moramo bolnike pošiljati v bolnišnice, ki take aparate imajo: v Maribor in zadnji čas tudi v Slovenj Gradec, kjer so ga dobili pred mesecem. V Celju takega CT še nimajo," pravi direktor Bolnišnice Topolšica Janez Poles. "Skupaj s tem CT nameravamo kupiti še ustrezno računalniško opremo, ki bi omogočila popolno računalniško obdelavo podatkov o boleznih dihal, srca in ožilja ter boleznih prebavil, ob tem pa še "paket" za skelet."

Taka naprava z ustrezno opremo seveda ni poceni, stane okoli 1,3 milijona evrov. Čeprav se bodo na koncu morda z dobaviteljem dogovorili za nekoliko nižjo ceno, bodo vseeno morali zbrati precej denarja. Upajo, da bo zbiranje uspešnejše kot doslej, saj na začetku akcija ni krenila tako, kot so pričakovali. Termoelektrarna Šoštanj je sicer ob svoji 50-letnici, ko akcije uradno še niti začeli niso, prispevala tri milijone tolarjev, družinsko podjetje Rednak je darovali milijon, Holding slovenske elektrarne pa osem milijonov, bilo je še nekaj manjših darovalcev, vendar so doslej zbrali le desetino pričakovanih sredstev. "Vseeno moram pohvaliti vse, ki so se že odzvali, tudi številne posameznike. Izkupiček prireditve ob petletnici delovanja je daroval tudi Radio Bakla, veliko območnih obrtnih zbornic in tudi OZS so se odzvale pobudi Obrtne zbornice Velenje, da ob njihovem jubileju darujejo sredstva za to našo akcijo. Seveda še pričakujemo odziv nekaterih drugih večjih družb naše doline, tudi Gorenja, ki je zaradi svoje dejavnosti lahko tudi eden od ponudnikov tovrstne opreme."

V kratkem bodo poslali položnice s povabilom k sodelovanju v tej akciji na okoli 80 tisoč naslovov, predvsem gospodinjstev na širokem območju od avstrijske do hrvaške meje, in pričakujejo, da odziv ne bo izostal. Za nakup CT aparata z ustrezno opremo naj bi izkupiček namenili tudi organizatorji letošnjega Bolera, prireditve ob materinskem dnevu v Velenju. Pa tudi od prireditve, ki jo organizatorji pripravljajo ob sklepu te dobrodelne akcije, ki bo konec aprila ali v začetku maja.


 
Omenjene organizacije:
BOLNIŠNICA TOPOLŠICA
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -