Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Koše Šoštanjske čaka letos devet nastopov
05.02.2007 Marjan Lipovšek, 2613 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Koši Šoštanjski, posebna druščina 25 moških, ki deluje v okviru Turistično olepševalnega društva Šoštanj, v njej je tudi predsednik društva Peter Radoja in pobudnik za njihovo ustanovitev, so eden od izvirnih pustnih likov in mask na Slovenskem...
 

Večer, 1. februar 2007

Koše Šoštanjske čaka letos devet nastopov
V Šoštanj so prišla povabila za nastope Košev Šoštanjskih na karnevalih na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori - V Sloveniji jih bo mogoče videti na Ptuju, v domačem Šoštanju (dvakrat), Cerknici, Mozirju in Dobovi

Koši Šoštanjski, posebna druščina 25 moških, ki deluje v okviru Turistično olepševalnega društva Šoštanj, v njej je tudi predsednik društva Peter Radoja in pobudnik za njihovo ustanovitev, so eden od izvirnih pustnih likov in mask na Slovenskem. Lani so Koši Šoštanjski prvič prestopili državno mejo, saj so se predstavili na karnevalu na Reki. Sprejeti so bili tudi v združenje evropskih karnevalskih mest FECC.

Kdaj se je prvič pojavil Koš Šoštanjski, ne ve nihče; poznavalci razmer trdijo, da so ga iznašli delavci Vošnjakove usnjarne. Njihove žene so morale zaradi celodnevne odsotnosti mož in njihove utrujenosti vsa dela doma opraviti same. Podpirale so, kot pravi stari slovenski pregovor, tri vogale pri hiši. Koš Šoštanjski naj bi bil najbolj zgovoren dokaz položaja žena v Šoštanju. In kako izgleda Koš Šoštanjski? Iz starega koša je treba izbiti dno, izdelati srednje veliko lutko ženske in jo napolniti s slamo ter jo pritrditi na koš. Preden pa je odšel šoštanjski usnjar na pustni sprehod, se je praznično oblekel - seveda po žensko... Ker pa se je želel vsaj en dan v letu poveseliti, si je nadel črn, gosposki klobuk... Tisti, ki za to potegavščino niso vedeli, so bili prepričani, da nosi žena v košu moža!

Koši Šoštanjski so se do pred dvema desetletjema pojavljali bolj ali manj posamezno. Koš, v katerem ženska noši moža, poznajo v Sloveniji še v Halozah in na Kočevskem. Zdajšnja druščina Koši Šoštanjski deluje od leta 1989 naprej.

Letos se bodo Koši Šoštanjski predstavili kar devetkrat. Najprej bodo nastopili že sedmo leto zapored v okviru 47. kurentovanja na Ptuju, in sicer na 9. srečanju izvirnih pustnih likov in mask na Slovenskem. Dan za tem, v nedeljo, 11. februarja, jih bo mogoče videti na 4. otroškem pustnem karnevalu v Šoštanju. Manjkali seveda ne bodo na 54. pustnem karnevalu, Pustu Šoštanjskem, v soboto, 17. februarja. Nastopali bodo tudi v nedeljo, 18. februarja; niso pa se še odločili, ali bodo potovali v Cerknico ali Opatijo. Pustni torek, 20. februarja, bodo preživeli v sprevodu Pusta Mozirskega, zadnji "zimski" nastop pa jih čaka na karnevalu v Dobovi, in sicer v nedeljo, 24. februarja.

Koši Šoštanjski ne bodo počivali niti poleti, saj jih vabijo na karnevale na Hrvaško, v Srbijo in Črno goro, a se še niso odločili, na katerih pustnih karnevalih bodo sodelovali.

In še to: zadnja leta spremlja druščino Koši Šoštanjski tudi večja skupina pripadnic in pripadnikov kneza Tresimirja, ki naj bi nekoč živeli v bližini Šoštanja, v Družmirju, potopljenem zaradi rudarjenja.


 
Omenjene organizacije:
TODŠ
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -