Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Tretja os se odmika od vladnih obljub
01.03.2007 Franc Kramer, 1566 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Šok med udeleženci pogovora v Velenju: prihodnje leto še ne bodo zasadili lopat, saj bodo sredi leta 2010 šele sprejeli državni lokacijski načrt. Zgornjesavinjčani ne odstopajo od trase zahodno od Šoštanja
 

VEČER: četrtek, 1. marec 2007 - Stran: CELJSKO

Tretja os se odmika od vladnih obljub

Šok med udeleženci pogovora v Velenju: prihodnje leto še ne bodo zasadili lopat, saj bodo sredi leta 2010 šele sprejeli državni lokacijski načrt. Zgornjesavinjčani ne odstopajo od trase zahodno od Šoštanja


V Šaleški in Zgornji Savinjski dolini sicer pravijo, da spremljajo vse, kar se dogaja s pripravami na začetek gradnje ceste med avstrijsko mejo in avtocesto, tako imenovane tretje razvojne osi, vendar je večina udeležencev torkovega pogovora na to temo doživela kar pravi šok. Mnogi so pričakovali, da bodo zvedeli, kje se bodo leta 2008 najprej lotili del, a tako Helena Šolar z ministrstva za okolje in prostor kot Gregor Ficko z Direkcije za ceste sta jim povedala, da bo do sredine leta 2010 končan šele državni lokacijski načrt. To seveda pomeni, da so padle v vodo tudi vse obljube vlade o začetku gradnje te ceste. Premier Janez Janša je namreč med novembrskim obiskom Koroške leta 2005 napovedal, da bodo to pomembno cestno povezavo začeli urejati še v tem mandatu vlade. In tudi kasneje je večkrat ponovil, da obstajajo vse možnosti, da bodo prva dela začeli izvajati že leta 2008. Za tako zamudo naj bi bili krivi dolgi postopki priprave tega lokacijskega načrta, da bi jih skrajšali, možnosti skorajda ni. Tudi vprašanje predsednika upravnega odbora savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Uroša Rotnika, kako lahko lokalna skupnost pomaga, da bi postopki stekli hitreje, je ostalo brez konkretnega odgovora.

Tokratni pogovor je pripravila šaleška območna gospodarska zbornica, saj predvsem gospodarstvo močno čuti slabo prometno povezavo. Po cesti Velenje-Arja vas vozi zdaj dnevno že nad 20 tisoč vozil, samo iz Gorenja odpelje po tej cesti v povprečju vsaki dve minuti en vlačilec. Doslej so vsi upali, da je začetek reševanja blizu, zdaj spoznavajo, da se znova odmika. Še posebno ker je za dokončanje državnega lokacijskega načrta tudi leto 2010 lahko vprašljivo: bo, če bo do pomladi naslednjega leta doseženo soglasje o trasi ceste. Da se pri tem lahko zatakne, kaže začudenje županov Zgornje Savinjske doline, ker so slišali za novo traso, ki naj ne bi več potekala zahodno od Šoštanja, ampak mnogo vzhodneje, hitra cesta naj bi se na avtocesto Maribor-Ljubljana ne priključila v Šentrupertu, ampak pri Polzeli. Ivan Purnat, nazarski župan, je v imenu vseh zgornjesavinjskih županov zatrdil, da to zanje ni sprejemljiva rešitev, saj bi pomenila, da bi se njihovo območje znašlo v še močnejšem "cestnem žepu", kot je bilo doslej. Uradno o novi trasi, ki naj bi potekala vzhodno od Šoštanja, sicer nihče ne govori, verjetno pa izhaja iz nastajajoče velenjske prometne študije.

Ob skrb zbujajočem podatku, da se začetek urejanja hitre ceste odmika, velenjski župan Srečko Meh zahteva obnovo sedanjih prometnic. Ne le ceste proti Arji vasi, tudi skozi Polzelo in Šmartno ob Paki, saj je na vseh teh že zdaj neznosen promet.

Nekaterim je bilo žal, da na pogovoru niso bili tudi predstavniki Koroške, ki jih ta zakasnitev seveda tudi močno prizadeva. Z njimi bodo spregovorili že ta mesec, ko je predviden skupni pogovor v Slovenj Gradcu. V začetku aprila pa naj bi o tej problematiki, tudi o tem, ali se vendarle še da kaj rešiti, spregovorili z ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom.


Foto: Franc Kramer
Ob informaciji, da se začetek urejanja hitre ceste odmika, velenjski župan zahteva obnovo sedanjih prometnic - promet je, tudi v Črnovi na posnetku, namreč že zdaj neznosen.


SVOJE MNENJE LAHKO IZRAZITE V ANKETI na prvi strani Portala Šoštanj.info!


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -