Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) - Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamni�ka Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
PGD Šoštanj - mesto
Stojan Špegel
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Močno deževje povzročilo ogromno škode
10.07.2009 Občina Šoštanj, 2002 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Poveljnik civilne zaščite Občine Šoštanj je predstavil kronologijo dogajanja in krizna mesta v Občini Šoštanj. Do tiskovne konference je bilo prijavljenih 34 plazov, od tega 10 zelo velikih. Izpostavil je največji plaz, ki je dolg cca. 250 m, širok 30-40 m in do 8 m globine in ogroža prebivalce devetih hiš. Slednje – 15 ljudi, so evakuirali; nekaj jih je nastanjenih ... (foto:siol.net)
 

Več fotografij in novic o posledicah močnega neurja:


Občina Šoštanj:

Močno deževje povzročilo ogromno škode v Občini Šoštanj

Štab civilne zaščite in Občina Šoštanj so danes. 10. julija 2009, ob 14. uri, pripravili tiskovno konferenco, kjer so širši javnosti predstavili posledice nočnega deževja.

Župan Občine Šoštanj in poslanec v državnem zboru gospod Darko Menih je izrazil obžalovanje, da je tiskovna konferenca sklicana zaradi nočnih ujem, ki so v Občini Šoštanj, predvsem pa v Krajevni skupnosti Lokovica, povzročile pravo katastrofo. Župan je bil o premikih zemlje obveščen ob 2.20 uri, ko ga je o tem obvestil poveljnik civilne zaščite in pove: »Zjutraj, ob 6.30, smo na Občini Šoštanj sklicali krizni štab, v katerega so bili vključeni geolog, podžupana občine Šoštanj, poveljnik civilne zaščite Občine Šoštanj gospod Peter Radoja, referent za komunalno infrastrukturo gospod Viktor Drev in višji referent za okolje in gradbeno infrastrukturo gospod Darko Čepelnik. Pregledali smo prva osnovna poročila, nato smo si šli ogledati teren in razdejanje v dolini. Slika je neprijetna, ljudje so pretreseni, prestrašeni. Na Občini Šoštanj se trudimo, da pomagamo ljudem. Predvsem tistim, ki jih je potrebno izseliti. Tistim, ki nimajo kam bomo zagotovili stanovanja…«. Župan se zahvali vsem: civilni zaščiti, kriznemu štabu, PGD Lokovica in PGD Šoštanj-mesto, Premogovniku Velenje, policiji, geologu, upravi Občine Šoštanj, prebivalcem – predvsem sosedom ogroženih, ter Stanovanjskemu skladu, za hitro in učinkovito pomoč. Hkrati pa apelira na vse ostale prebivalce, naj priskočijo na pomoč.

Poveljnik civilne zaščite Občine Šoštanj je predstavil kronologijo dogajanja in krizna mesta v Občini Šoštanj. Do tiskovne konference je bilo prijavljenih 34 plazov, od tega 10 zelo velikih. Izpostavil je največji plaz, ki je dolg cca. 250 m, širok 30-40 m in do 8 m globine in ogroža prebivalce devetih hiš. Slednje – 15 ljudi, so evakuirali; nekaj jih je nastanjenih pri sorodnikih, za ostale bodo preko Stanovanjskega sklada RS skušali pridobiti stanovanja. Na tem plazu so že naredili odvodnjavanje, nekaj površine so prekrili s PVC folijo, vendar se pojavljajo nove razpoke, ki ogrožajo nižje ležeče hiše.

V okviru reševanja je delovalo okoli 70 gasilcev PGD Šoštanj-mesto in PGD Lokovica, aktivirali so službo za tehnično pomoč, 8 strojev za izkop zemlje, 7 tovornjakov, komunalo,…

Geološki pregled stanja je potrdil domneve, da trenutno življenje ob plazu ni mogoče. Poskušalo se bo najprej očistiti vse, kar je nasutega, da bi rešili čim več stanovanjskih hiš. Vsekakor bo Občina Šoštanj zaprosila za pomoč tudi državo, ker je obseg škode, ki je trenutno ni mogoče objektivno podati, prevelik, da bi ga bila zmožna kriti občina sama. V ta namen je bila tudi ustanovljena komisija za 1. ocenitev škode.

Ob nadaljnjih padavinah je še precej področij nevarnih za nekatere stanovanjske prostore in ljudi. Teža zemlje se z vsako kapljico povečuje, kar znatno poveča tudi pogoje za zdrs. Ob ponovnih padavinah je lahko ogroženih še 4-5 domačij, najbolj pa seveda hiše ob največjem plazu, kjer lahko dodatno deževje povzroči, da blato in mulj zasujeta tudi spodnje hiše.

V prihodnje bo ta področja potrebno zaščititi z odvodnjavanjem, vsekakor pa je za sanacijo premalo časa. Pripravil se bo sanacijski načrt. Če bo prišlo do ponovnega poslabšanja vremena, se bodo stvari sprotno reševale, ker je območje zelo obsežno.

Gospod Radoja se zahvali vsem gasilcem, predvsem PGD Šoštanj –mesto in PGD Lokovica, ki so na terenu prisotni od polnoči, tekom celega dneva in bodo pomagali dokler jih bodo potrebovali.

Čaka nas težka naloga, da se vzpostavi normalno življenje ogroženim, da bodo čim prej prišli do doma. Ponoči pa smo organizirali tudi dežurstva ter obhode policije, ki je zaščitila ogrožena območja s trakovi.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (24.08.)
 
24.08.1980  Zgodilo se je … 24. velikega srpana 1980
24. avgusta leta 1980 so odprli nov gasilski dom v Lokovici;
 
 
24.08.1987  Zgodilo se je … 24. velikega srpana 1987
24. avgusta leta 1987 je Republiški komite za varstvo okolja in urejanje prostora izdal lokacijsko dovoljenje za čistilno napravo odpadnih voda Šaleške doline v Šoštanju;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -