Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Javna razprava o aktivnostih Premogovnika Velenje
10.09.2009 Tadeja Jegrišnik, 4731 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)

Premogovnik Velenje je v sredo, 9. septembra 2009, v Vili Široko v Šoštanju pripravil javno razpravo, na kateri je občanom Šoštanja predstavil aktivnosti, ki jih izvaja na območju šoštanjske občine ...

 

Javna razprava v Občini Šoštanj o aktivnostih Premogovnika Velenje

(Velenje, 10. 9. 2009) – Premogovnik Velenje je v sredo, 9. septembra 2009, v Vili Široko v Šoštanju pripravil javno razpravo, na kateri je občanom Šoštanja predstavil aktivnosti, ki jih izvaja na območju šoštanjske občine. Uvodoma je udeležence pozdravil direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved, ki je predstavil razvojne načrte Premogovnika Velenje, ki so vsi naravnani v dolgoročno konkurenčno in hkrati okolju sprejemljivo pridobivanje premoga za potrebe proizvodnje električne energije v Šaleški dolini. Poudaril je, da Premogovnik podpira lokalne razvojne ambicije in v okviru svojih možnosti želi pri njih sodelovati. Pri tem je nujno sodelovanje s strani Občine Šoštanj in obojestransko razumevanje. Izpostavil je tudi dobro usklajenost razvojnih načrtov termoelektrarne in rudnika, kar je porok za kvalitetna delovna mesta še za naslednjih 50 let.

Rekultivacijo in sanacijo ugrezninskega območja je predstavil direktor PV Invest Drago Potočnik, ki je povedal, da strokovne službe redno spremljajo vse premike terena, degradirana področja pa, kjer razmere to dopuščajo, sproti saniramo z začasnimi rekultivacijami. Vse aktivnosti Premogovnika Velenje z rednimi pregledi nadzirajo inšpektorji različnih strok, med katerimi so rudarski, okoljevarstveni in gradbeni inšpektorji, naše podjetje pa je že leta 2000 pridobilo tudi okoljski standard 14001.

Marijan Lenart, vodja hidrogeologije v Premogovniku Velenje, je predstavil problematiko tresenja tal in odvodnjevanja. Dejal je, da celotna Šaleška dolina leži na območju, kjer je bila tektonika v preteklosti zelo aktivna. Poudaril je, da smo pri raziskavi tresenja tal na našem območju uporabili nemški standard, ki ima najostrejše kriterije še dovoljenih tresljajev. Iz podatkov, ki jih beležimo od leta 2005, je razvidno, da so vsi dogodki (tresljaji) celo pod mejo, ki je določena za kulturne spomenike. Dodal je še, da je iz rezultatov meritev razvidno, da z odvodnjevanjem vodonosnih plasti, ki ležijo neposredno nad izolacijsko plastjo, uspešno znižujemo tlake vode, kar omogoča varno odkopavanje. Raziskave kažejo, da odvodnjevanje teh plasti ne vpliva na hidrološka dogajanja v višeležečih vodonosnih plasteh (kvartarnih vodonosnikih –  do cca 200 m pod površino).

Župan Občine Šoštanj Darko Menih je izrazil veselje nad pripravljenostjo Premogovnika Velenje, da se aktivno loteva sanacije ugrezninskega območja in da s svojimi projekti sodeluje pri razvoju občine, hkrati pa se je zahvalil Premogovniku tudi za takojšnje posredovanje in nudeno pomoč ob zadnjih neljubih dogodkih (poplave in plazovi), ki so v precejšnji meri povzročili škodo občini Šoštanj. Dobrega sodelovanja se nadeja tudi v bodoče.

Domačin Franc Druks je v zaključku povzel: »Tako kot krajani na razpravi, ki je na temo Bloka 6 v Občini Šoštanj potekala letos januarja, njegovi izgradnji nismo nasprotovali, smo pa izrazili željo po znosnem sobivanju med Termoelektrarno Šoštanj in prebivalci Šoštanja, želimo danes enako tudi od Premogovnika Velenje. Z danes predstavljenimi načrti smo zadovoljni. Občani si želimo, da naša občina postane ponovno zanimiva za mlade, za družine. Zame niso grozljive ugreznine, ampak dejstvo, da se mladi, izobraženi ljudje, po zaključku študija ne vračajo v naše mesto.«

Premogovnik Velenje, ki je v vsem svojem skoraj 135-letnem delovanju, tesno povezan s Šaleško dolino, katere sestavni del je, saj veliko povojnega razvoja naše doline temelji na premogu: razvoj mesta, infrastrukture, šolstva, kulture, športa. Območja, kjer je odkopavanje premoga zaključeno, je potrebno skladno z zakonodajo ponovno vrniti v splošno rabo. Ob jezerih, ki so nastala zaradi pogrezanja tal zaradi pridobivanja premoga, so bili na vzhodni strani, kjer je odkopavanje zaključeno, urejeni turistično-rekreacijski center ter pohodne in tekaške steze. Po umiritvi terena bo tudi za zahodno obalo Družmirskega jezera v Občini Šoštanj potrebno doreči koncept prostorske ureditve.

ČLANEK V TEDNIKU NAŠ ČAS


 
Omenjene organizacije:
KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ
OBČINA ŠOŠTANJ
PREMOGOVNIK VELENJE, D.D.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -