Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Prenovljena vila Mayer navdušila številne obiskovalce
26.06.2010 Tjaša Rehar, 1193 ogledov, 0 komentarjev 

Župan Občine Šoštanj in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Darko Menih je v sredo, 23. junija 2010, skupaj z generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo Damjano Pečnik svečano odprl prenovljeno vilo Mayer v Šoštanju in tudi stalne zbirke, razstavljene v njej.

 

Številni Šoštanjčani so se udeležili slovesnosti. Bili so navdušeni nad prenovljeno meščansko vilo s konca 19. stoletja, ki ji še poseben pečat dajejo zbirke, ki so razstavljene v njej. Kako natančna, zahtevna in obsežna je bila prenova, priča tudi podatek, da so nekateri detajli uvoženi celo s Poljske.

Obiskovalcem so na ogled stalne muzejske zbirke kiparskih del Ivana Napotnika, del zasebne domoznanske zbirke Zvoneta A. Čebula,  ter hortikulturna zbirka šoštanjskega vrtnarja Alojza Kojca.

Izbor razstavljenih del in postavitev razstav so pripravili: mag. Milena Koren Božiček za Napotnikovo zbirko, dr. Tone Ravnikar za Čebulovo zbirko in Nataša Dolejši in Barbara Pajk za Kojčevo zbirko.

Na priložnostni slovesnosti ob odprtju vile Mayer je zbrane najprej pozdravil župan in poslanec Darko Menih, ki se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k prenovi vile, in med drugim tudi dejal: »S projektom prenove vile in vrta, ki mu bo sledila še prenova preostalega dela nekdanjega vrta, ter s postavitvami stalnih zbirk Občina Šoštanj izkazuje izjemno naklonjenost do šoštanjske bogate kulturne tradicije in ohranja naš arhitekturni biser. Stalna postavitev del kiparja Ivana Napotnika predstavlja poklon lokalne skupnosti velikemu umetniku in prispeva k trajnemu ohranjanju njegovega spomina.

Narod, ki ne zna dovolj spoštovati svojih prednikov, počasi izgublja svojo identiteto in prav gotovo je kultura tista, ki ga dvigne iz anonimnosti. Ni skrivnost, da je kultura ena izmed prednostnih nalog občinske politike, če želimo Šoštanj spet potegniti iz kulturnega mrtvila zadnjih nekaj desetletij. Mogoče se Šoštanjčani v tem trenutku ne zavedamo, kakšno 'bogastvo' imamo v svoji sredini. Ne premišljujmo o tem, česa nimamo, ampak o tem, kaj lahko naredimo iz tega, kar imamo

Župan je v svojem nagovoru tudi izpostavil, da je v pogodbenih rokih zaključena investicija rezultat odličnega timskega dela vseh izvajalcev: arhitektov in projektantov podjetja Atelje Piano in Area Ars Velenje, strokovnjakov podjetij  Triptih - restavratorski atelje Bogovčič iz Ljubljane, Vegrad, d. d., Elektro Jezernik, Instalacije Krevzel, za izvedbo zahtevnih gradbenih, obrtniških in restavratorskih del; mojstrov Mizarstva Silvo Pergovnik iz Raven pri Šoštanju, Stavbnega kleparstva in krovstva Deželak iz Braslovč, Vrtnarstva Sadika iz Velenja in Studia 69 iz Velenja za izvedbo opreme ter podjetij PV Invest Velenje in CEE Ljubljana za izveden strokovni gradbeni in varnostni nadzor.

Vseskozi je nad prenovo vile bdel Zavod za varstvo kulturne dediščine Celje in odgovorna konservatorka prenove Branka Primc.

Slavnostna govornica na prireditvi, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Damjana Pečnik je tudi poudarila, kako pomembno je ohranjanje bogate kulture preteklosti ter pri projektu vile Mayer pohvalila delo vseh, še posebej konservatorjev.

Dr. Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje, je v svojem nagovoru med drugim izpostavil tvorno sodelovanje Premogovnika in Občine Šoštanj in povedal, da ima Premogovnik tudi na področju vile Široko veliko načrtov, ki bodo pripomogli k nadaljnjemu razvoju Šoštanja.

Poskrbel pa je tudi za posebej prijetno presenečenje, s tem ko je občini podaril enega izmed kipov (Ikarus) Ivana Napotnika, ki ga je imel v lasti Premogovnik Velenje. S tem je zbirka Napotnikovih del v vili Mayer še dopolnjena.

Premogovnik Velenje je leta 2002 s pogodbo o brezplačnem prenosu vilo izročil v last Občini Šoštanj z namenom, da se v njej odvijajo dejavnosti s področju umetnosti, izobraževanja in kulture.

Mojca Čebul, soproga lastnika domoznanske zbirke Zvoneta A. Čebula, se je zahvalila za postavitev zbirke in enega izmed razstavljenih eksponatov podarila Občini Šoštanj.

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Oktet TEŠ in harfistka Katja Skrinar s flavtistko Nevo Beriša.

Svet Občine Šoštanj je leta 2006 vilo Mayer z vrtom razglasil za kulturni spomenik lokalnega pomena, februarja leta 2007 pa je Zavod za varstvo kulturne dediščine Celje izdelal konservatorski program prenove, ki je bil temelj vseh nadaljnjih obnovitvenih posegov.

Končni rezultat prenove je izjemno kvalitetna in celostna prezentacija arhitekture iz konca 19. stoletja. Vila Mayer z vrtom sodi med najlepše ohranjene klasične meščanske vile iz tega obdobja in kot taka zagotovo vredna obiska. Do nadaljnjega bo odprta vsak dan med 10. in 18. uro. V vili pa je urejena tudi info točka.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (21.07.)
 
21.07.1976  Zgodilo se je ... 21. malega srpana 1976
21. julija leta 1976 so Šoštanjčani dobili nov zdravstveni dom;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -