Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Blizu 500 družin in posameznikov potrebuje pomoč
13.12.2003 Marjan Lipovšek, 2516 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Območno združenje Rdečega križa (OZ RK) Velenje je eno od 56 območnih združenj Rdečega križa po Sloveniji, združuje pa 23 krajevnih organizacij RK z območja mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in ...
 

VEČER: Sobota, 13. December 2003 - Stran: CELJSKO, SAVINJSKA, ŠALEŠKA DOLINA

Območno združenje Rdečega križa Velenje ima več kot 8000 članov

Blizu 500 družin in posameznikov potrebuje pomoč

Občanke in občani darujejo vse bolj kakovostna oblačila, posredujejo pa tudi veliko rabljenega pohištva

Območno združenje Rdečega križa (OZ RK) Velenje je eno od 56 območnih združenj Rdečega križa po Sloveniji, združuje pa 23 krajevnih organizacij RK z območja mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki ter organizacijo Rdečega križa Premogovnika Velenje, v šestih podjetjih pa delujejo aktivi krvodajalcev, in sicer v Gorenju, Termoelektrarni Šoštanj, Eri, Komunalnem podjetju Velenje, Veplasu in Nami. Vseh članov imajo več kot osem tisoč.

Šaleška dolina je eno redkih območnih združenj Rdečega križa, kjer na vseh osnovnih šolah delujejo aktivi mladih članov Rdečega križa. Na vseh osnovnih šolah organizirajo kvize o problemih zasvojenosti in poznavanju Rdečega križa. Letošnji kviz, na katerem so sodelovali tudi dijaki Šolskega centra Velenje, je bil junija. OZ RK Velenje pa bo prihodnje leto organizator regijskega kviza o zasvojenosti in poznavanju Rdečega križa za celjsko območje, na njem bo sodelovalo osem zmagovalnih ekip območnih združenj Rdečega križa. V Sloveniji OZ RK Velenje posebej izstopa po številu krvodajalk in krvodajalcev. Kar desetina jih daruje kri.

Pri svojem delu OZ RK Velenje namenja posebno pozornost zdravstveni vzgoji in zdravstvenemu prosvetljevanju prebivalstva. Predavanja pripravljajo vse krajevne organizacije RK, in sicer o vprašanjih, ki zanimajo članstvo, prav tako pa tudi predavanja v okviru desetletne akcije Slovenija in rak. Tako so se v letošnjem letu po krajevnih organizacijah Rdečega križa vrstila predavanja o menopavzi, osteoporozi, prostati, klopnem meningitisu in boreliozi, krčnih žilah, demenci z Alzheimerjevo boleznijo, pa serija predavanj Kaj ti gre na jetra? o obolenjih jeter ter Vi in vaš krvni pritisk; govorili pa so še o slabokrvnosti v starejšem obdobju in drugem. V vseh krajevnih organizacijah Rdečega križa pa so v sodelovanju z Društvom za boj proti raku Velenje navajali ženske na samopreglede dojk.

Območno združenje Rdečega križa Velenje ima zadnje čase na voljo primerne prostore za skladiščenje hrane in oblačil, in to na Prešernovi cesti; pri tem ugotavljajo, da občanke in občani podarjajo vse bolj kakovostna oblačila. Veliko ponudb je za oddajo pohištva, precej je tudi povpraševanja po njem, žal pa nimajo primernega skladišča. Pomagajo si tako, da imajo na voljo spisek darovalcev pohištva, povpraševalci pa se po pregledu seznama o pohištvu dogovorijo z darovalci.

Pomoči potrebnim pomagajo tudi pri premagovanju socialnih težav. Mestna občina Velenje na primer dvakrat na leto prispeva denar za nakup prehrambenih izdelkov. Pakete z živili in pralnim praškom dobijo tudi iz Rdečega križa Slovenije; žal pa so jih letos zaradi pomanjkanja denarja prejeli samo enkrat. V Šaleški dolini, to je na območju mestne občine Velenje, občine Šoštanj in občine Šmartno ob Paki, blizu 500 družin in posameznikov potrebuje pomoč. Ta mesec so razdelili 402 paketa, za njihov nakup pa je Rdeči križ Slovenije namenil denar, ki ga daje Loterija Slovenije. Socialno ogroženim družinam in posameznikom pa pomagajo tudi krajevne organizacije Rdečega križa, čeprav razpolagajo le s skromnimi sredstvi, s članarino in izkupičkom od prodaje koledarjev.

OZ RK Velenje si bo še naprej prizadevalo okrepiti dejavnosti za uveljavljanje načel Rdečega križa. Storili bodo vse, da bi zadržali sedanje število krvodajalcev, posebno pozornost pa bodo namenili izobraževanju in usposabljanju članic in članov vodstev krajevnih organizacij Rdečega križa, in to z organizacijo predavanj in seminarjev.

Ta mesec so se začela tudi srečanja starejših krajank in krajanov, ki jih pripravljajo krajevne organizacije RK v sodelovanju s krajevnimi skupnosti. Že prva so, kot je bilo pričakovati, privabila precejšnje število krajank in krajanov in so minila v splošnem zadovoljstvu prisotnih.

Marjan Lipovšek


 
Omenjene organizacije:
RKS
OBČINA ŠOŠTANJ
PREMOGOVNIK VELENJE, D.D.
TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ D.O.O.
GORENJE, D.D.
ERA, D.D., VELENJE
KOMUNALNO PODJETJE VELENJE, D.O.O.
LOTERIJA SLOVENIJE, D.D.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (21.07.)
 
21.07.1976  Zgodilo se je ... 21. malega srpana 1976
21. julija leta 1976 so Šoštanjčani dobili nov zdravstveni dom;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -