Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Sporočilo za javnost TEŠ-trditve Greenpeace
19.06.2012 Janja Štrigl, 1064 ogledov, 0 komentarjev 

Pravni postopki TEŠ proti organizaciji Greenpeace in njenim somišljenikom niso ustrahovanje, temveč legitimna pravica gospodarske družbe, da zaščiti svoje ime in gospodarsko škodo)

 

(Šoštanj, 18. 6. 2012) - Pretekli teden so na novinarski konferenci predstavniki organizacije Greenpeacejavnosti predstavili izračune, do katerih so se v nerecenzirani raziskavi in njenem poročilu dokopali sami, in sicer, da  bo delovanje nadomestnega bloka 6 oziroma kurjenje premoga in s tem povezanega onesnaževanja zraka povzročilo vsaj 33 smrtnih žrtev na leto oziroma vsaj 1320 smrti v 40 letni življenjski dobi nadomestnega bloka 6.  Gre za zelo konkretne številke, izračunane na življenje natančno, ki pa nimajo znanstvene podlage, so nedokazane in nedokazljive.

Glede na resnost obtožb, ki so sledile tudi v kasnejši komunikaciji organizacije Greenpeace in njihovih somišljenikov, smo se v TEŠ  obrnili na odvetniško pisarno, da prouči navedeno in  hkrati opozori nevladno organizacijo, da bomo v primeru nadaljnjega širjenja takšnih informacij primorani iskati ustrezno pravno varstvo na sodišču. Ugotovljeno je namreč bilo, da je Greenpeace pri izdelavi dokumenta "Družbeni strošek energije iz Šoštanja" uporabil metodologijo European Environment Agency (EEA), ki jo je ta uporabila v dokumentu »Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe«, za katero pa je sama EEA v pravnem obvestilu navedla, da ugotovitve iz poročila ne predstavljajo uradnega mnenja Evropske komisije oziroma drugih organov Evropske unije.  

Posebej želimo poudariti, da angažiranje odvetnikov ne pomeni ustrahovanja. TEŠ se nikoli doslej ni vmešaval v aktivnosti okoljevarstvenikov in civilnih iniciativ, nasprotno: njihova pravica do opozarjanja na različne probleme, od družbenih do okoljevarstvenih, je legitimna in smo jo vedno priznavali, a vse do meje, ki ločuje resnico od neresnice. Slednja namreč projektu, kakršen je TEŠ 6, kot tudi celotnemu slovenskemu gospodarstvu, predstavlja potencialno, a nepredstavljivo, celo milijardno gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala, če bi zaradi zavajajočega in na neresnicah temelječega preusmerjanja javnega mnenja prišlo do ustavitve projekta.  

Posebej nas je prizadela arogantna, populistična in zavajajoča trditev nevladne organizacije o številu smrtnih žrtev. Sprašujemo se, koliko je za Greenpeace vredno človeško življenje, da o njem tako podcenjujoče in laično špekulira. Za nas je pomembno vsako življenje, v tem okolju živimo zaposleni v TEŠ, PV, naše družine, otroci in prijatelji. Zato bomo storili vse, da preprečimo operiranje z neresničnimi podatki.  Gre za hude obtožbe organizacije Greenpeace, ki ne le negativno vplivajo na projekt in povzročajo potencialno gospodarsko škodo družbi TEŠ in celotni skupini HSE, temveč zavajajo in ustrahujejo celotno slovensko javnost.  

Kot je znano, v  Šaleški dolini že vse od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja opravljamo raziskave in meritve vpliva TEŠ na okolje. Na podlagi opravljenih meritev in raziskav v Šaleški dolini niso bili zaznani vplivi na okolje, ki bi bili kritičnejši od ostalih regij v Sloveniji. Tudi meritve kakovosti zraka negativnih odstopanj niso zaznale. Emisijske koncentracije SO2 v Šaleški dolini so bile leta 2010 primerljive z drugimi slovenskimi kraji. V letu 1992 so bile srednje letne koncentracije SO2 v Velenju 20 (2010:2) v Šoštanju 53 (2010:7), V Zavodnjah pa 55 (2010: 6) µg/m3 . Učinek ekološke sanacije je očiten. V Šoštanju in Velenju do leta 2010 niso potekale meritve PM10. V Velenju so te meritve začele teči leta 2011. Leta 2010 je bilo v Šaleški dolini samo eno merilno mesto - Škale, kjer so bile vrednosti za četrtino do tretjino nižje kot v Celju, Ljubljani ali Mariboru, čeprav leži točka v vplivnem območju sanacije ugreznin in naj bi bila ena najbolj obremenjenih v Šaleški dolini glede prašenja. Poleg tega je oddaljena od TEŠ manj kot 3 km.  Prav tako so vrednosti NOx in NO2 na merilnih mestih v Šaleški dolini nižje kot v večjih mestih kljub bližini elektrarne.   

Izvlečki rezultatov meritev, ki so objavljeni v poročilu, ki je skladno z 10. členom Odloka in obsega rezultate meritev koncentracij snovi v zraku v časovnem obdobju od 1.4.2012 do 30.4.2012 na devetih merilnih lokacijah obratovalnega monitoringa kakovosti zraka Termoelektrarne Šoštanj (Graška Gora, Pesje, Škale, Šoštanj, Topolšica, Velenje, Veliki vrh - Lokovica, Zavodnje, mobilna postaja v Šoštanju na Aškerčevi cesti):

· Koncentracije žveplovega dioksida (SO2) niso presegle mejne vrednosti v obdobju meritev na nobenem od devetih merilnih mest.

· Koncentracije ozona (O3) niso presegle opozorilne in alarmne vrednosti v obdobju meritev na nobenem od treh merilnih mest, ciljna vrednost za varovanje zdravja ljudi je bila presežena v merilnem obdobju na vseh treh merilnih mestih.

· Koncentracije dušikovega dioksida (NO2) niso presegle mejnih vrednosti v obdobju meritev na nobenem od štirih merilnih mest.

· Koncentracije prašnih delcev (PM10) niso presegle mejne vrednosti v obdobju meritev na nobenem od štirih merilnih mest. Tudi na merilnem mestu Agencije RS za okolje v Velenju mejna vrednost ni bila presežena.  

Podatki so v tabelah in grafih prikazani v javno dostopnem dokumentu, ki se  najde na: http://arhiva.velenje.si/onesnazevanje/EIS%20-%20MESECNO%20POROCILO%20za%20april%202012.pdf.  

Rezultati onesnaževal v zraku so javnosti stalno (podatki so osveženi vsako uro) dostopni preko posebne spletne strani http://okolje.velenje.si, tedensko v časopisu Naš čas, mesečno na spletni strani MO Velenje vww.velenje.si in letno s poročilom, ki je predstavljeni na sejah svetov vseh občin v Šaleški dolini.       

V Šaleški dolini se izvaja tudi monitoring tekočih voda  - rezultati za leto 2009 in 2010 so pokazali, da je kemijsko in ekološko stanje reke Pake na obeh vzorčnih mestih dobro (vir: Ocena stanja rek v Sloveniji, Agencija Republike Slovenije za okolje; januar 2012 - http://www.arso.gov.si/vode/reke/publikacije%20in%20poro%C4%8Dila/REKE%20porocilo%202009-2010.pdf).    

Mestna občina Velenje je naročila tudi monitoring Velenjskega jezera, s pomočjo katerega bodo občane in obiskovalce seznanjali s kakovostjo jezerske vode z vidika primernosti za kopanje. V času kopalne sezone bodo redno spremljali kakovost vode Velenjskega jezera na območju pri čolnarni. Rezultati tedenskih meritev bodo dostopni na spletni strani MO Velenje www.velenje.si.

Vzorčenje in analize vode bo opravljal Inštitut za ekološke raziskave Erico, d. o. o., Velenje. Prvo vzorčenje bodo opravili že v prihodnjem tednu - rezultati bodo predvidoma objavljeni v petek, 29. junija.  

Prav tako je bila izvedena primerjava umrljivosti med upravno enoto (UE) Velenje in celotno regijo Celje, ki ni v vplivnem območju TEŠ. Primerjava kaže, da je bila celotna umrljivost v UE Velenje nižja od Celjske regije. Nobena izmed nam dostopnih študij o pojavnosti raka tudi ne izkazuje razlik v standardizirani incidenčni stopnji med populacijo  Šaleške doline in celotno Slovenijo. 


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -