Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
26.08 - 26.08.2019
[košarka] POLETNI KOĹ ARKARSKI TABOR Ĺ OĹ TANJ 2019
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Modni velikani
03.06.2013 Tjaša Rehar, 974 ogledov, 0 komentarjev 

282 kg preje, 50 kg gline, pletilke, kvačke, juta, tkanine, žica, mreža, odsluženi pleteni šali, puloverji, pregrinjala v kombinaciji s 256 udeleženci oz. 512 pridnimi rokami in dobimo modne velikane – mogočna drevesa, odeta v pletena oblačila.

 

Gre za projekt Ljudske univerze Velenje, ki ga financirajo Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje, Pristop Leader in se izvaja v okviru Lokalne razvojne strategije za Šaleško dolino (LAS).

Projekt ohranja domačo obrt in spodbuja zanimanje za volno in umetnost, predvsem pa so v medgeneracijskem sodelovanju nastali čudoviti, inovativni izdelki, ki bodo še vsaj pet let lepšali naše okolje. S tem bodo spodbujali skrb za naravo, nastali pa so tudi turistom zanimivi proizvodi.

Sodelovalo je 15 partnerjev, ki so pripravili tri čudovite razstave v občini Šoštanj, in sicer v Tresimirjevem parku v Šoštanju, v drevoredu pri Termah Topolšica in pred PV Centrom starejših Zimzelen. Odprtje vseh je bilo v sredo, 29. maja.

V Tresimirjevem parku na otroškem igrišču v Šoštanju je oblečenih pet dreves. Dva so oblekli učenci (skupaj z učitelji, starši in starimi starši) Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj, enega varovanci Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje (CVIU) in dva udeleženke tečaja Središča za samostojno učenje v Šoštanju. Slednje so svoja modna velikana poimenovale gospa in gospod Platana, ki sedaj bdita nad dogajanjem na igrišču.

Otvoritev v parku so popestrili učenci OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj in varovanci CVIU Velenje s simpatičnimi pevskimi točkami, zanimiv pa je bil tudi pogovor med prejo in pletilko.

Zbrane je pozdravil župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je pozdravil ta projekt in izrazil veselje, da so razstave postavljene prav v Šoštanju. Pohvalil je domiselnost vseh udeležencev in izpostavil pomen medgeneracijskega povezovanja. Kako je projekt potekal v obeh zavodih, sta predstavila ravnatelja – mag. Majda Zaveršnik Puc in mag. Aleksander Vališer.

Idejni vodja projekta je bil Miha Cojhter, poleg v Tresimirjevem parku v Šoštanju pa so prekrasne razstave tudi pred PV Centrom Zimzelen v Topolšici, kjer so drevesa modno oblekli varovanci zaposleni centra ter učenci podružnične šole v Topolšici, ter v drevoredu pri Termah Topolšica. Tam so za to trajnostno naravnano razstavo poskrbeli Terme Topolšica in številni velenjski zavodi ter društva, sodelovali pa so tudi avstrijski partnerji Soboth. Vse tri razstave je odprl župan Občine Šoštanj Darko Menih, povsod pa so pripravili zanimiv in prisrčen program.

Pred PV Centrom starejših Zimzelen so program pripravili učenci topolške podružnične šole, predstavil se je pevski zbor prebivalcev centra in tudi pevski zbor zaposlenih. Slednji so zapeli »Čez Šuštarski most«, ki so jo dogodku primerno priredili in zapeli: »Čez štrikani most, levo v Terme, desno v Zimzelen…« Oblekli so namreč tudi most, ki vodi od Zimzelena proti Termam Topolšica.

S klobčičem volne, ki ga je direktorica PV Centra starejših Zimzelen Andreja Štefan Bukovič podala med vse prisotne, so ti med sabo spletli mrežo in s tem še simbolno ponazorili enega izmed glavnih pomenov tega projekta – povezovanje vseh generacij in obujanje starih običajev.

Program v drevoredu pri Termah Topolšica so pripravili učitelji in učenci osnovnih šol Antona Aškerca in Miha Pintarja Toleda iz Velenja, na vseh treh otvoritvah pa se je zbralo veliko ljudi.

Župan Darko Menih in direktorica Ljudske univerze Velenje Brigita Kropušek Ranzinger pa sta vsem sodelujočim ustanovam podelila zahvale.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -