Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Popotovanje od Križevcev do Šoštanja
18.09.2004 Aljoša Stojič, 1620 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Nogomet:
V prejšnji sezoni so se tretjeligaši Šoštanjčani na tekme najdlje vozili do Maribora in Ormoža, novi tekmovalni ustroj jim je povišal potovalne stroške. Po zaslugi združenja prvoligašev imajo priložnost za dodatno geografsko izobraževanje, spoznali bodo .
 

VEČER: Četrtek, 16. September 2004 - Stran: PROSTI STREL

RDEČI KARTON
Popotovanje od Križevcev do Šoštanja

Manj je v slovenskem klubskem nogometu denarja, več je ligaških tekmovanj. Pet razredov iz minule sezone ni zadostovalo, nujen je bil še šesti. Krčenje štirih tretjih lig na dve pomeni širitev, s katero so dobila prostor pod soncem ˝regionalna˝ tekmovanja (kot sta štajerska in pomurska liga). Dodatna delitev ne pomeni dodane vrednosti, zviša pa stroške tretjeligašev.

V prejšnji sezoni so se tretjeligaši Šoštanjčani na tekme najdlje vozili do Maribora in Ormoža, novi tekmovalni ustroj jim je povišal potovalne stroške. Po zaslugi združenja prvoligašev imajo priložnost za dodatno geografsko izobraževanje, spoznali bodo tudi ˝zakotne˝ Križevce blizu tromeje Slovenije, Madžarske in Avstrije. Vozi, Miško! Spoznavali bodo prekmursko ravnico, vasice, stezice, bograč in gibanico. V obratni smeri bodo na izletu NK Križevci.

Iskanje najboljšega tekmovalnega sistema v slovenskem nogometu je podobno utopiji. Predlogov in idej je (bilo) ogromno, a nič ni obveljalo kot idealno. Lovil se je NZS, ob osamosvojitvi še upravičeno, a je bila ˝elitna˝ liga z 21 člani nesmiselna že zato, ker toliko vrhunskih ekip ne premoreta niti Anglija niti Italija. Porodni krči. Potem se je mešanje ustavilo pri pravljičnem številu dvanajst. Še otroci vedo, da se vse pravljice ne končajo srečno. In da je v nogometu potreben carski rez. Delno so zarezale že licence.

Sistem licenciranja je povzročil umet(el)no popolnitev prve lige. Bolj modro bi bilo, ko bi prvo ligo še oklestili za (najmanj) dva člana, namesto da so prvoligaški status podarili Beli krajini in Zagorju. Stavka sistemskih napak ne bo rešila.

Vsa lanska nogometna sezona je bila vnaprej zrežirana in rezultatsko nezanimiva. Licence so določile, kateri klub je šel v Evropo in kdo v prvo ligo. Velenjčani, najboljši drugoligaši, so se odpovedali prvoligaški sceni, enako Šmarčani. NK Šoštanj ni hotel v drugo ligo, četudi bi ga potni stroški stali enako kot v sedanji tretji ligi (mesto je prepustil Nafti, ta je zdaj vodilna v drugi ligi!). Modro je ravnal NK Malečnik, da je namerno ˝nazadoval˝ v štajersko ligo: ob kroničnem krpanju proračuna bi jih geografsko razširjena tretja liga, v katero so se sicer uvrstili, lahko ˝spravila na kant˝.

Zanimanje za nogomet je ogromno. Minuli prvoligaški nogometni krog si je, če številko nategnemo kot elastiko, ogledalo šest tisoč gledalcev. Dodati moramo še vse prisotne na drugo- in tretjeligaških tekmah, da bi njihova vsota presegla obisk spidvejske dirke za SP v Krškem. Nogomet, najbolj pomembna postranska stvar!? Zraven spidveja.

Novi strogi licenčni predpisi ˝favorizirajo˝ klube iz večjih občin (Zagorje in Bela krajina imata več kot 15.000 prebivalcev), kar je po svoje razumljivo - predvsem zaradi večjega števila potencialnih sponzorjev. Prvoligaške ambicije malih krajev (Beltinci, Ruše, Šmartno...) so se morale razpočiti zaradi finančnega bremena. A se nam še vseeno kolca po časih, ko se je v Beltincih na tekmi zbralo skoraj toliko ljudi kot na vseh tekmah minulega prvoligaškega kroga skupaj. In vendar se v Beltincih še naprej brca (žoga), kot se tudi Zemlja vrti (kot žoga). Nikjer ne piše, da mora slovenski nogomet imeti profesionalne nogometaše. Ker jo najbolj nadarjeni slovenski nogometaši po novem že kot otroci pobrišejo na tuje.

Na koncu se bodo zanamci igrali nogomet samo še z licencami - po računalniku. Že zato, ker Slovenke rojevajo vse manj (nogometašev).


 
Omenjene organizacije:

 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -