Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Darko Bačovnik bo za rešetkami prebil deset let
22.09.2004 Primož Škerl, 2593 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Celje – Zločin v Šoštanju, nad katerim se je lansko poletje zgražala vsa slovenska javnost, je na tukajšnjem okrožnem sodišču včeraj dobil še sodni epilog. Veliki senat je 41-letnega Darka Bačovnika, ki ima od noči na 30. junij 2003 na ...
 

Delo - Sre, 22.09.2004 

Izrečena sodba za srhljiv umor brezdomca v Šoštanju

Darko Bačovnik bo za rešetkami prebil deset let

Tožilka meni, da so kazni za zverinsko trpinčenje in umor Marjana Jančiča odločno prenizke Od treh mladoletnih sostorilcev sta dva že na prostosti

Celje – Zločin v Šoštanju, nad katerim se je lansko poletje zgražala vsa slovenska javnost, je na tukajšnjem okrožnem sodišču včeraj dobil še sodni epilog. Veliki senat je 41-letnega Darka Bačovnika, ki ima od noči na 30. junij 2003 na vesti umor in zverinsko trpinčenje brezdomca Marjana Jančiča, obsodil na deset let zapora. Tri starejše mladoletnike, D. B., T. P. in D. Č., so v sostorilstvu spoznali za krive povzročitve posebno hudih telesnih poškodb, zato jim je sodnik Milko Škoberne izrekel mladoletniški zapor.

Vanj bo moral le D. B., ki ga čaka še leto dni kazni, saj je 14 mesecev že odslužil v priporu, T. P. in D. Č. pa se kazen časovno ujema s pripornim stažem, zato jima ne bo več treba za rešetke (iz pripora so trojico izpustili drugega septembra). Sojenje je bilo od začetka lanskega decembra lani zaprto za javnost, tudi včeraj pa smo novinarji lahko poslušali le izrek sodbe in kasneje še slišali izjavo tožilke Simone Kuzman Razgoršek, ki je napovedala pritožbo zoper prenizko odmerjeno zaporno kazen.

Tožilstvo je za Bačovnika namreč zahtevalo najvišjo kazen, tudi za mladoletnike je predlagalo in pričakovalo precej višje kazni, kot jih jim je nazadnje prisodil senat. Zaradi sojenja za zaprtimi vrati ni mogoče navesti razlogov za takšno odločitev senata, bržčas pa je na odločitev vplivalo mnenje sodnomedicinskega izvedenca, ki je proučil Jančičeve poškodbe, upoštevajoč njegovo psihofizično stanje med dejanjem.

Dogodek s konca lanskega junija, ko se je četverica na podstrešju opuščene stavbe v središču Šoštanja grozljivo znesla nad nesrečnim Jančičem, nekdaj obetavnim rokometašem velenjskega Gorenja, še vedno velja za enega najsrhljivejših umorov pri nas. Spomnimo, da so pretreseni krajani od takratnega direktorja slovenske policije Marka Pogorevca odločno zahtevali konkretne ukrepe za izboljšanje varnostnega položaja v Šoštanju. Zgroženi prebivalci nikakor niso mogli razumeti, kaj je nasilno druščino, predvsem pa mladoletnike, privedlo do tako brutalnega obračunavanja z Jančičem.
Vpleteni so tistega večera skupaj popivali, nakar so nenadoma pogrešili tobak ter zato sumili in pregledovali drug drugega. Našli so ga pri Jančiču, po katerem so takoj začeli deževati udarci, nato pa so ga slekli ter po njem udrihali še s palicami, deskami in električnimi vodniki. Po njegovem telesu so tudi urinirali in mu zažigali dlake, proti jutru, ko so vse skupaj ponovili, pa so nesrečniku za nameček še potisnili steklenico v anus in na njegovi koži ugašali cigaretne ogorke. Okoli poldneva je četverica – zraven je bil še en najstnik, vendar očitno ni imel tako pomembne vloge, da bi ga zajeli v obtožbi – zapustila prizorišče, kajti sklepali so, da je Jančič po vsej verjetnosti izdihnil. Pokojnika, ki so ga trpinčili približno pet ur, so pred tem še pokrili z odejo in papirjem. Brezdomec je umrl za posledicami hudih ran, osumljence – eden od njih se je menda po Šoštanju celo širokoustil, kako so zdelali brezdomca – pa je policija v kratkem času izsledila in priprla.

Poznavalci razmer v tem delu Šaleške doline so takrat vedeli povedati, da omenjena druščina slovi kot razgrajaška skupina, pokojni Jančič pa da nikoli ni bil problematičen. V klateštvo so ga pahnile neurejene družinske razmere.


 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -