Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Novice:
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinska tura Škednjovec (2309 m), Mali in Veliki Draški vrh (2243 m)
20.07 - 21.07.2019
[planinstvo] Planinski izlet Planina Krstenica in Viševnik (2050 m)
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno

Stresa jih že več let
21.01.2005 Brane Piano, 2097 ogledov, 0 komentarjev 
Zunanja povezava:  (kliknite ikono)
Žalostne posledice rudarjenja - Stresa jih že več let - Šoštanj bodo še stresali šibki potresni sunki, premogovnik pa je pripravljen vsako dokazano škodo poravnati
 

DELO, Sre 19.01.2005

Žalostne posledice rudarjenja

Stresa jih že več let

Šoštanj bodo še stresali šibki potresni sunki, premogovnik pa je pripravljen vsako dokazano škodo poravnati

Šoštanj – Župan Milan Kopušar je zaradi številnih pritožb občanov zahteval od vodstva Premogovnika Velenje, da je v ponedeljek zvečer v občinski sejni sobi javno pojasnilo morebitno odgovornost za tresenje tal v kraju. Po približno letu, ko se je tresenje tal v Šoštanju pomirilo, se zdaj Šoštanjčani že nekaj časa spet pritožujejo nad rahlimi potresi, zaradi katerih žvenketa steklo, odpadajo ploščice, se odpirajo omare, pokajo pročelja. Bolj od tega pa ljudi muči strah pred neznanim – nikoli jim niso natanko pojasnili, zakaj jih trese.

Pogosto tresenje tal v Šoštanju in njegovi severni in vzhodni okolici, proti dober kilometer oddaljenemu najbližjemu jamskemu čelu velenjskega premogovnika, je Delo razkrilo pred tremi leti. Takratna pojasnila vodstva premogovnika so bila izmikajoča se, urad za seizmologijo in geologijo pri republiški agenciji za okolje pa je ugotovil, da se tla ne tresejo, kadar rudnik ne obratuje. Urad je spremljal pojave tri leta in ugotovil, da je za potrese vsaj deloma krivo tudi rudarjenje. Pred poldrugim letom je izredni pregled rudarske inšpekcije takšno razlago zavrnil.

Vendar rudnik plačuje državi koncesijo, občina pa od Premogovnika Velenje prejema tudi nadomestilo za vpliv rudarjenja. Nadomestilo so lani zvišali na 800 milijonov tolarjev. Pred skoraj tremi leti so krajani, občina in rudnik sestavili delovno skupino, ki pa ni dala odgovorov.

Urad za seizmologijo je medtem preselil prenosne merilne naprave v Posočje, pred tem pa so meritve potrdile plitke podzemeljske lokalne potresne pojave in nakazale, da gre lahko za posledico naravnega premikanja smrekovške tektonske prelomnice, ki ga votlenje podzemlja Šaleške doline še pospešuje.

To zimo se je pogostnost potresnih sunkov v Šoštanju povečala. Evgen Dervarič, direktor premogovnika, je v ponedeljek priznal Šoštanjčanom: »Vem, da so pojavi neprijetni, in tudi, da je rudarjenje eden od vzrokov zanje.« Rudnik s posebnimi napravami spremlja spreminjanje površine nad odkopi, stanje podtalnice ter meri tresljaje – ena izmed naprav je nameščena tudi sredi Šoštanja. Že doslej so tam, kjer so zaradi rudarjenja nastajale na stavbah poškodbe, ljudem pomagali odpraviti škodo. Šoštanjčani tudi njim prijavljajo potresne sunke, še večkrat pa tresljaje javljajo na občino. V ponedeljek so se predstavniki rudnika obvezali, da bodo vzpostavili poseben telefon za prijavo tresljajev in škode, povrnili pa bodo vsako škodo, za katero bo mogoče dokazati, da jo je zakrivil rudnik. Pripravljeni so plačati tudi posebno neodvisno študijo o vplivu rudarjenja na tresenje tal v mestu.

Toda hkrati so predstavniki rudnika dokazovali, da tresljaji ne presegajo dopustne meje za spomeniško zaščitene objekte, da torej ne presegajo treh milimetrov na sekundo. Pogostost tresljajev se je zadnje čase res povečala. Oktobra so jih zaznali pet, novembra sedem, decembra 30, do sredine januarja pa že 26.

Čeprav v rudniku trdijo, da z najsodobnejšo opremo popolnoma nadzorujejo in celo predvidevajo posedanje 100 do 400 metrov debele plasti gline nad odkopi, hkrati priznavajo, da tresenja tal v Šoštanju ne znajo razložiti. »Pojave, ki jih ne znamo pojasniti, imamo tudi v Pesju. Po naših podatkih ni razloga, da bi hiše pokale. Pod mestom Šoštanj ne kopljemo, v jamah ne miniramo. Z ljudmi in lokalno skupnostjo hočemo vzpostaviti ploden dialog. A če bodo stvari ušle v neko nezaželeno skrajnost, bomo ogrozili 6500 delovnih mest v rudniku in družbah, ki so od njega odvisne. S prihodnostjo se ne smemo igrati. Rudnik bo obratoval še vsaj 25, če ne 40 let. Vedeti moramo, da tresljaje lahko povzroča tudi promet, upadanje podtalnice v sušnih letih,« je dejal Evgen Dervarič.
Občani, ki so v ponedeljek pričakovali odgovore, so opisovali, kako se ponoči zaradi tresenja prebujajo, kako morajo popravljati hiše, da jim ni toliko do odškodnin, kot do tega, da bi jim potresne sunke v Šoštanju pojasnili, da jih ne bi bilo strah. Jasnih pojasnil, zakaj tako je, pa niso dobili.


 
Omenjene organizacije:
OBČINA ŠOŠTANJ
PREMOGOVNIK VELENJE, D.D.
 

 Komentarje lahko dodajajo samo registrirani in prijavljeni uporabniki portala.

Registriraj se »

Prijavi se »

 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 
    ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN (21.07.)
 
21.07.1976  Zgodilo se je ... 21. malega srpana 1976
21. julija leta 1976 so Šoštanjčani dobili nov zdravstveni dom;
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -