Kavčnikova dimnica v Zavodnjah je eden najpomembnejših etnoloških spomenikov v Sloveniji. Pomen te domačije ima celo evropske razsežnosti, saj je najjužnejši ohranjeni primerek dimnice v evropskem alpskem prostoru. Dimnice so bile pri nas razširjene od 11. do 18. stoletja, takrat pa so jih oblasti začele preganjati, saj so ta bivališča pogosto pogorela. Nadomeščale so jih stavbe s t. i. ''črno kuhinjo''. Najstarejši del domačije je torej dimnica, ki je nastala pred skoraj štiristo leti. Del dimnice pa sta bila ognjišče in peč.
To dokazujejo mala okenca na dimnični celici, smučni mehanizem za zapiranje oken in detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih v lopi. Takrat je bila dimnica edini bivalni prostor Kavčnikove domačije.

In kaj vidimo v domačiji danes? Ko vstopimo v vežo, nas najprej pozdravi vonj po dimu. V sami dimnici, vidimo toplo ognjišče z glinastim posodjem. Na polici ob ognjišču so sklede in lonci s kuhinjskimi potrebščinami in začimbami. Posodica za kavo spominja na večnega študenta filozofije Ferda Kavčnika, ki si je v dolgih nočeh študija kuhal kavo. Danes domačijo upravlja Kulturni center Ivana Napotnika Velenje.

Izdelal: Andrej VETERNIK
Oblikovna predloga: Marko Marinšek
Pojdi na naslovno stran

Na desni strani vidimo gospodarjev delovni kotiček: delovna miza - ''ponk'' z veliko orodja, ki kaže, da so si pri tej hiši vse naredili sami. Poleg delovne mize je še postelja, ki je pogrnjena z doma stkanimi lanenimi rjuhami iz materine dote in volneno odejo, ki je novejša pridobitev iz šestdesetih let.
V tem prostoru se srečujemo z zgodovino in načinom bivanja, kakršen je bil nekaj stoletij nazaj, pa spet s potrošniškim duhom zadnjih dveh desetletij. Domačija je urejena tako, kot da je gospodar pravkar prišel z dela in odšel nakrmit živali.. Danes je domačija spet takšna, kot je bila pred dobrim desetletjem. Več>>

foto: Andrej VETERNIK

Zavodnje
cerkev sv. Petra in Pavla
Žamberg

Predstavitev Šoštanja >turizem>Zavodnje>Kavčnikova domačija
Sorodne teme:
Klikni na sliko za povečavo.