Iskanje      Pišite nam
 
Uporabnik: Geslo:     
 Prireditve  Zgodilo se je ...
17.06 - 31.08.2019
Poletno branje in vrečke poletnega branja
01.07 - 31.08.2019
Izposojna razstava
01.07 - 31.08.2019
Poletna razigranost
01.07 - 31.08.2019
Zvone A. Čebul, zbiratelj: V poletu skozi Šoštanj
01.07 - 31.08.2019
Poletno branje

 Športne prireditve
10.08 - 11.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet in tura v Naravnem parku Ela (Davos - Švica)
17.08 - 24.08.2019
[planinstvo] Planinski tabor za osnovnošolce ČEZSOČA 2019
25.08.2019
[planinstvo] Planinska tura Kamniška Bistrica (600m) – Kalška gora (2047m)
25.08.2019
[planinstvo] Planinski izlet Kamniška Bistrica (600m) - Orglice (870m)
09.09 - 13.09.2019
[planinstvo] Planinski tabor za odrasle: Dolomiti (Italija)

 Nove spletne strani
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj
Gostilna Acman
MKC Šoštanj
 Najbolj obiskane
Krajevna skupnost Šoštanj
Muzej usnjarstva Šoštanj
Stojan Špegel
PGD Šoštanj - mesto
Župnija Šoštanj

 Mali oglasi
  Trenutno še ni oglasov...

 ANKETA

Ni aktivne ankete!

Prikaži ostale ankete »


 VREME

 Pošlji povezavo 
VSE šport kultura, umetnost gospodarstvo šolstvo
kronika lokalna samouprava turizem, zabava religija splošno
826 ogledov
16.06.1890: Zgodilo se je … 16. rožnika leta 1890
Avtor zapisa:Damijan Kljajič
 

Mnogi prebivalci Šaleške doline smo še vedno prepričani, da je dolina kljub hudi industrializaciji in urbanizaciji, ki jo je le-ta doživela po drugi svetovni vojni, še vedno lepa, še vedno dolina na katero smo lahko ponosni in dolina v kateri je lepo in vredno živeti. Ko stojiš na kateremkoli obronku doline in jo opazuješ (še zlasti zvečer in seveda po možnosti ne sam), nekako odmisliš  hude rane, ki jih dolina zares ima in se posvetiš samo temu, kar je lepega. Lepega in vrednega ogleda pa je ostalo še veliko! Naš veliki rojak dr. Josip Vošnjak je v svoji povesti "Ti očeta do praga, sin tebe čez prag" čudovito opisal lepote Šaleške doline in nekaterih okoliških krajev.

"Dolina Šaleška na slovenskem Štajerju slovi po svojih prirodnih krasotah. Razteza se pod gorovjem, ktero loči štajersko zemljo od koroške, ktero pa ne loči Slovencev, bivajočih tostran in onstran planine. Vežejo jih isti spomini, isti mili materini jezik in ista sveta vera. Sredi gorovja se visoko proti nebu vzdiguje gora svete Urše, kjer stoji sloveča romarska cerkev, kamor štajerski in koroški Slovenci radi zahajajo na božjo pot. Vrh gore odpira se ti krasen pogled po celem Koroškem, ktero leži kakor v kotlu pod tvojimi nogami. Po vsej planoti pa se svetijo vasi, trgi in mesta z neštevilnimi cerkvami, v središču Celovec, nekdaj sedež slovenskih koroških knezov, sedaj glavno mesto koroško.

Ako se obrneš na štajersko stran, vidiš globoko pod seboj tri doline, ki so ločene po nižjih gričih in holmcih, Mislinjsko, Šaleško in Savinjsko. Mestice ob Mislinji, Slovenji Gradec, spriča že s svojim imenom, da so ga sezidali Slovenci. V bližnjem Starem Trgu je župnija, v ktero spada podružnica svete Urše. Iz Mislinjske v sosedno Šaleško dolino  vodi cesta skozi Hudo Luknjo med strmimi pečinami zraven deroče Pake, ktera si je tu skozi apneno skalovje prerila svojo strugo. Tam, kjer izmed temnega skalovja stopiš v jasno dolino, štrli visoko črni brezstrešni stolp Šaleške razvaline, pred seboj pa vidiš Velenjski grad z njegovimi zakajenimi stolpi. Tu se loči cesta, na levo te pelje mimo Št. Janža, kjer - oj čuda - cerkev, farovž in šola stojé na peči (skali) in skoz Pireški graben v prelepo Savinjsko dolino. Cesta na desno pa drždrži skozi Velenjski trg po Šaleški dolini v Šoštanj. Nekdaj pred več tisoč leti je ležala cela dolina pod vodo. Še danes pravijo cerkvi, ki se vzdiguje na griču ob robu doline: Škale pri jezeru. Voda pa si je sčasoma izjedla strugo po Pevniškem grabnu do Savinje. Odtekla je in zdaj le še močvirnati svet na globokejših krajih spominja na nekdanje jezero. Pod površino globoko v zemlji pa ležé neizmerni zakladi premogovi, s kterimi si bodo še naši potomci sto in sto let netili ogenj. In to bode njihova sreča, kajti če bode sekira še dalje tako razsajala po gozdih, ko sedaj, zmanjkalo bode ne samo lesa za stavbe, temveč tudi drv za kurjavo.

Na spodnjem koncu doline, kjer se Paka zavije v Pevniški graben, vzdiguje se sredi brega veliko poslopje z zelenimi okni, Šoštanjska graščina. Njej nasproti pa k nebu moli Pusti Grad, pred štiri sto leti lep in močen gradič slavnih Celjskih grofov, zdaj le še razvalina, ki so jo razrušile pred 200 leti divje turške čete. Tukaj v zatišji med Pako in Pustim Gradom je nakopičenih 70 do 80 hiš Šoštanjskega trga, ktere čuva tržna, na griču stoječa cerkvica sv. Mohora in Fortunata. Šoštanjski trg je bil od nekdaj svoboden in na magistratu se še shranjujejo stare na oslovsko kožo pisane listine, v kterih so Celjski grofje in poznejši vladarji trgu potrdili razne svoboščine ali predpravice.

Četrt ure od trga oddaljeno izvira izpod strmega Loma topla voda - Topolščica, kamor se radi kopat hodijo zdravi in bolni ljudje iz bližnje okolice. Če se bode gradila železnica iz Celja do Šoštanja, utegnejo tudi v Topolščicah zidati velika poslopja, kakoršna so v bližnji Dobrni in v sedaj tihi dolinici bode po leti šumelo tujih gostov."

Omenjene organizacije:

 
 Vreme
Kliknite za vreme
 Oglaševanje
Muzej usnjarstva na Slovenskem
MKC Šoštanj
Elektra Esotech na Facebooku
Spletna prodajalna www.copati.com
Sprehajalno-kolesarske poti ob Družmirskem in Velenjskem jezeru
Krajevna skupnost Šoštanj
Oglaševanje na Portalu Šoštanj.info
 
 

- CIGRAD D.O.O. KOŠARKARSKI KLUB ELEKTRA KRAJEVNA SKUPNOST ŠOŠTANJ KRS ŠOŠTANJ, Z.O.O.
JEZIKOVNA ŠOLA LINGUA MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ MLADINSKI KULTURNI CENTER ŠOŠTANJ MUCA COPATARICA ODBOJKARSKI KLUB ŠOŠTANJ - TOPOLŠICA
PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ ŠBK ŠPORTNA ZVEZA ŠOŠTANJ ŠD ŠOŠTANJ -